На 2 февруари, когато почитаме един от 12-те Велики християнски

...
На 2 февруари, когато почитаме един от 12-те Велики християнски
Коментари Харесай

На Сретение Господне над Черепишкия манастир беше осветен нов светещ кръст

На 2 февруари, когато почитаме един от 12-те Велики християнски празници Сретение Господне, току над най-големия настоящ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир " Успение Богородично ", беше осветлен нов светещ кръст. Той е направен от възпитаници от Професионална гимназия " Велизар Пеев " - Своге, а осветлението е подаяние от Красимир Стоянов от с. Игнатица. Монтиран е на Стефановден предходната година от христолюбиви миряни от Игнатица и Зверино в памет на техния общ другар Божидар Минов (1946-2020 г.), чиято е концепцията за това богоугодно дело.

 Над манастира беше осветлен нов светещ кръст Над манастира беше осветлен нов светещ кръст Източник: Община Мездра
Петметровият железен кръст се намира до оброчния каменен знак, въздигнат през 1926 година с иждивението на игнатенчените Иван К. Пенчев и Митко Глигоров и направен от занаятчия Мито Томов от Зверино. Кръстът от ковано желязо върху оброка е изработен преди време от майстора ковач Васил Симеонов от Игнатица. Десетилетия наред, преди да се спомине преди десетина години, кацналата току над манастира реликва беше поддържана от ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010 г.) от Игнатица. Негова е заслугата за възобновяване на множеството от 18-те оброци в землището на планинското населено място.

 Сретение Господне на Черепишкия манастир Сретение Господне на Черепишкия манастир Източник: Община Мездра
В по-ново време за оброка се грижеше неговият наследник Божидар Минов, а след неговата кончина - неговите потомци, които и тази година дадоха обичайния курбан. Водосвет за здраве отслужи архимандрит Йоаникий, свещеник на Черепишкия манастир и енорийски духовник на Игнатица, който поръси със светена вода събралото се голям брой.

 Архимандрит Йоаникий, свещеник на Черепишкия манастир Архимандрит Йоаникий, свещеник на Черепишкия манастир Източник: Община Мездра
Да почетат оброка пристигнаха повече от 30 миряни, измежду които беше и фотолетописецът на Искърското дефиле, почетният жител на община Мездра Борис Кръстев.

 Сретение Господне на Черепишкия манастир`` Сретение Господне на Черепишкия манастир`` Източник: Община Мездра
Най-невръстните поклонници бяха правнуците на Иванчо Минов - Иван, единствено на 1 годинка, Гергана, на 4 година, и Румяна, на 5 година След водосвета игнатенчени се събраха на обща софра в салона на локалното кметство, където вкусиха от постната бобена курбан супа, приготвена от майстора готвач Любомир Цветков. Както повелява традицията, на трапезата не липсваха също пържена риба, люта балканджийска ракия и руйно винце.

 Черепишки манастир Черепишки манастир Източник: Община Мездра
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР