На 2 декември от 19 ч. със спектакъл на операта-сатира

...
На 2 декември от 19 ч. със спектакъл на операта-сатира
Коментари Харесай

Чичовци“ на Софийската опера гостува в Стара Загора

На 2 декември от 19 ч. със театър на операта-сатира „ Чичовци “ от Лазар Николов, Софийската опера ще закрие 52-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора.

Мащабната режисура на „ Чичовци “ е осъществена във връзка 100 години от рождението на Лазар Николов – композитор-авангардист, създател на оперна, симфонична, камерна музика, кино и театрални музикални картини.

„ Чичовци “ е основана през 1971 година и дълги години не е поставяна на сцена. Първата й режисура в Софийската опера е на Пламен Карталов. Той споделя, че „ Чичовци “ е една нелесна творба, само че произведение с изпреварващ в творчеството метод и на композитора Лазар Николов, и на създателя на текста Иван Вазов. Маестро Карталов счита, че „ Нашата жива връзка с българските композитори приказва за една еднаквост, освен културна, обществена и духовна, само че и нравствена. “

Премиерата на „ Чичовци “ бе голямо събитие в музикалния живот на България и бе високо оценена от редица създатели, сред които проф. доктор Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, изтъкнатия критик Божидар Манов. А огромният кинорежисьор проф. Людмил Стайков споделя, че спектакълът сплотява в неразривно единение всички вероятни изкуства - тон, облик, пантомима, прожекция, танц. По неговите думи: „ Чичовци “ не е театър – това е събитие в българския културен живот. (…) Този театър би трябвало да се види от доста хора, тъй като той донася самочувствие за опциите, за гения на българите във всички области. “

„ Чичовци “ е удивителен театър, брилянтна, приключена творба. Пламен Карталов основава един извънреден спектакъл на парадокса в първата театрална версия на „ Чичовци “ на софийска сцена. Режисьорът ловко вплита безапелационни послания към нашето време, само че не се отдалечава от духа на вазовото произведение. Певците и оркестърът се показват ослепително и майсторски описват режисьорския план.

Диригент на спектакъла е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, а в функциите на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и останалите вазови " чичовци " са Атанас Младенов, Костадин Андреев, Емил Павлов, Атанас Йонков, Николай Павлов, Николай Петров, Веселин Михайлов, Петър Бучков и други.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР