На 2 декември от 16.00 часа до сградата на Община

...
На 2 декември от 16.00 часа до сградата на Община
Коментари Харесай

Странджа през обектива на Христо Анестиев с „Богоявление в Малко Търново“

На 2 декември от 16.00 часа до постройката на Община Бургас, под признака на Бургас „ Часовника “ ще бъде открита фотографската галерия „ Богоявление в Малко Търново “ на бургаския фотограф Христо Анестев по самодейност на Община Малко Търново и със съдействието на Община Бургас.



Фотографиите показват отбелязването на един от най-светлите и значими християнски празници Богоявление или Йордановден и ритуалите на този ден, които символизират кръщаването на водата и припомнят за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.



Навръх Богоявление, в сърцето на Странджа, смели мъже влизат във водите на водопад Докузак за светия кръст. Извива се мъжко хоро, което в тази околност е извънредно атрактивно, като по едно и също време резервира и чистотата на националните обичаи.

Честванията за Йордановден стартират още сутринта в Православен храм „ Успение Богородично ”- Малко Търново, където се отслужва празнична Света литургия и водосвет.

От храма потегля литийното шествие за Изваждането на Светия кръст, който бива хвърлен в ледените води на р. Докузак наоколо до водопада край село Стоилово.



Честването на Йордановден в малкотърновско носи особена магия и поверие от локалните, че желанията, изречени пред водата, се сбъдват.

Сред участниците за избавяне на кръста има както огромни мъже, по този начин и момчета.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР