На 2 декември четем романа Vita Nuova“ от Бохумил Храбал

...
На 2 декември четем романа Vita Nuova“ от Бохумил Храбал
Коментари Харесай

Романът „Vita Nuova“ от Бохумил Храбал

На 2 декември четем романа „ Vita Nuova “ от Бохумил Храбал – неосъществим алхимик на словото, един от най-великите писатели на XX век. Преводът на българското издание е дело на Васил Самоковлиев, а художник на корицата е Иво Рафаилов.

„ Vita Nuova “ (цена: 25 лева, 320 стр.) е втората книга от автобиографичната трилогия на Храбал (включваща още „ Сватби в къщата “ и „ Пролуки “), в която писателят споделя живота си през погледа на брачната половинка си Елишка (Пипси). Написан без точки и запетаи, като че ли за време, „ колкото едно надълбоко вдишване на мирис ”, романът е самобитен монолог, в чийто център са писателската пристрастеност на Храбал и митичният му бохемски живот в годините, когато се утвърждава като един от най-любимите и авангардни чешки писатели. Събрал остарели и нови истории, нескончаем поток от облици, „ Vita Nuova “ още веднъж ни дава опция да надникнем в занимателното огледало на писателя, в една колоритна интелектуална и артистична среда, в която макар натиска на социалистическия режим духът съумява да остане свободен.

Бохумил Храбал (1914-1997) е исполин на чешката литература, чиито творби блестят със лична светлина в прозата на XX век. Завършва право в родината си, само че в никакъв случай не практикува по специалността - писането се оказва негова щастлива орис. В автобиографичната трилогия, част от която е „ Vita Nuova ”, откриваме „ запазената марка “ на Храбаловото писане: вълшебното опоетизиране на делничното, даже и на грозното, разглеждане на самостоятелната, на пръв взор банална история в подтекста на цялостната гледка на комплицираната и неведнъж безпощадна историческа ера. У нас са издадени още комичният шедьовър „ Обслужвал съм британския крал ”, пробната новела „ Уроци по танци за възрастни и напреднали ”, сборникът „ Моритати и митове “, романът „ Прекалено шумна самотност “ и новелата „ Сватби в къщата “.

Предстои да излезе и последната книга от автобиографичната трилогия – „ Пролуки “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР