На 2 август в Подгорица вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

...
На 2 август в Подгорица вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс
Коментари Харесай

Москва обвини САЩ, че плашат балканските страни с Русия

" На 2 август в Подгорица вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс с следващата серия антируски изказвания плашеше водачите на страните от Западните Балкани с някаква митична " съветска опасност " и стигна до обвинявания към нашата страна в опити за принудително преначертаване на границите в региона. "

Така външното министерство на Русия реагира на срещата в Черна гора на Пенс с президенти и министър председатели на балкански страни от организацията Адриатическа харта. В нея членуват страни, които са към този момент членове на Европейски Съюз и/или НАТО, както и кандитати за евроатлантическите структури някогашни югославски републики.

Тази година Македония е ръководител на учредената през 2003г. конструкция, целяща подкрепяне на страните, искащи да се включат в Атлантическия алианс. На срещата в Подгорица министър председателят Зоран Заев съобщи, че се надява страната му да стане 30-ят член на НАТО.

В изявлението си Майк Пенс приказва за куража на Черна гора " пред натиска на Русия ", откакто предходната година бе предотвратен опит за въоръжено нахлуване от съветски националисти в изборния ден за да се попречи на влизането на страната в алианса.

Руското външно министерство изрази страдание, че Вашингтон " от ден на ден се плъзга към примитивни идеологизирани щампи от времето на студенат авойна ". " Налагането на балканските страни на искрено разрушителния избор " или със Запада, или с Русия " неизбежно води до увеличение на напрежението на европейския континент, дестабилизира обстановката в региона и в обособени страни ", се споделя още в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР