На 2 август в хотел Due Torri във Верона ще

...
На 2 август в хотел Due Torri във Верона ще
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска получава престижната награда `Мария Калас`

На 2 август в хотел Due Torri във Верона ще се състои формалната гала, на която ще бъде връчена интернационалната премия „ Мария Калас 2019 “. Тази година ще я получи Райна Кабаиванска, оповестява БНР. 

Награда се връчва за шести път, а нейни предходни носители са били сопраното Мария Киара, баритонът Роландо Панерай, тенорът Джанфранко Чекеле и баритонът Ренато Брузон. Неин създател е диригентът Никола Гуерини. Наградата се връчва всяка година на 2 август – датата, на която Мария Калас дебютира на „ Арена ди Верона “ в операта „ Джоконда “ на Амилкаре Понкиели под палката на Тулио Серафин.

Самата Райна Кабаиванска има дълга и богата креативна връзка с Верона, която стартира на 6 август 1970 с „ Манон Леско “ на Пучини. Следват спектакли на „ Мадам Бътерфлай “ на Пучини през 1974, 1977, 1978, 1983 и 1997 година, както и „ Бохеми “ на Пучини през 1981 и 1982 година Бронзовата статуя, която получава всеки от лауреатите е основана от Албано Поли.

Както самата Райна Кабаиванска неведнъж е разказвала тя е познавала персонално Мария Калас. Среща се с нея през 1973 година за премиерата на операта „ Сицилианска вечерня “ на Верди за откриването на възобновената постройка на операта в Торино. Кабаиванска извършва партията на Елена, а Калас е режисьор на спектакъла.

Диригентът Никола Гуерини е основател и на фестивала „ Мария Калас “, който се организира всяка година във Верона. През 2014 година режисьорът Франко Дзефирели беше почетен с купата почетен президент на фестивала, а още от идната година стартира присъждането на премията носеща името на „ Божествената “.

На церемонията ще бъдат и възпитаници на огромната оперна певица в института „ Веки Тонели “ в Модена сопранът Киара Изотон и тенорът Рейналдо Дроз, които ще бъдат съпровождани от пианиста Давиде Финоти и ще изпълнят арии и дуети от опери.

Самият хотел, в който се организира церемонията има история още от 1674 година През годините в него са отсядали Волфганг Амадеус Моцарт, Йохан Волфганг декор Гьоте. Тук е била коронацията на краля на Франция в заточение Луи XVII, подписването на контракта от Вилафранка сред Наполеон III, Виктор Емануил II, ерцхерцог Раниери и маршал Радецки.

През 1866 година от балкона на хотела Джузепе Гарибалди приказва пред жителите на града. Хотелът постоянно е бил втори дом за великите персони от света на културата, политиката, изкуството и развлеченията като Виторио Де Сика, Алида Вали, Анна Маняни, Маргарет Тачър, Пласидо Доминго и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР