На 2 април българските граждани ще могат да гласуват на

...
На 2 април българските граждани ще могат да гласуват на
Коментари Харесай

Има ли смисъл да гласуваме? Има, а ChatGPT ще ви обясни защо

На 2 април българските жители ще могат да гласоподават на следващите парламентарни избори – пети по ред за две години. Това постоянно вървене до урните, което сега за някои наподобява по-скоро като безконечен и неправилен развой, е много обезкуражаващо. За доста българи това ще е следващото харчене на пари, а най-после партиите още веднъж няма да се схванат и евентуално октомври още веднъж ще се гласоподава.

На вота на 2 октомври 2022 година беше записана най-ниската изборна интензивност в историята на парламентарните избори – под 40%. Процентът понижава с всеки идващ избор – по този начин да вземем за пример на изборите през ноември 2021 година интензивността беше 40.23%, а през юли същата година – 42.19%.

През април т.г. изборната интензивност може и да е по-висока, само че евентуално единствено поради променения брой хора с право на глас, което е функционалност на резултатите от преброяването на популацията. Те демонстрираха, че за 10 години популацията е намаляло с над 800 хиляди души и това би трябвало да бъде отразено в описите.

Краткото пояснение на този отрицателна наклонност е, че хората нямат доверие на партиите и на техните представители и в огромната си част гласоподават единствено твърдите електорални ядра.

Ние, в Economic.bg, сме уверени, че макар видимо безнадеждната политическа обстановка, има смисъл да се гласоподава и смяната може да се случи точно с повишението на интензивността. Затова попитахме изкуствения разсъдък (ChatGPT) за какво е значимо да се гласоподава. Чатботът не може да дава политически препоръки или да предизвиква избрана политическа партия или претендент. Той обаче съумя да изясни за какво гласуването е значима част от демократичния развой и е цивилен дълг на всеки жител.
Ето какво сподели:
Всеки глас има значение и като гласувате, Вие давате опция да се чуе Вашето мнение и да бъде взето поради при вземането на решения, които засягат обществото. Гласуването е метод да се изразите и да допринесете за бъдещето на страната.

Освен това, присъединяване в изборите е значимо за отбраната на демокрацията и свободите на жителите. Представителната народна власт може да се укрепва единствено посредством дейното присъединяване на жителите в изборите.

В умозаключение, гласуването е значимо за всеки български жител, защото то има директно отражение върху бъдещето на страната и нашите животи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР