На 2 април българите за пети път в последните две

...
На 2 април българите за пети път в последните две
Коментари Харесай

Изпращат 300 наблюдатели в секции с повишен риск от изборни измами

На 2 април българите за пети път в последните две години ще дадат своя глас за избор на народни представители.

За да подсигурява честността и прозрачността на изборния развой, Обединение за Честни Избори (ОЧИ) провежда наблюдаване на изборния ден в над 150 секции в страната,в които има нараснал риск от следен и платен избор. 

Това оповестяват от неправителствелствена организация.

Търговията с гласове е рентабилен бизнес, следен от проведената престъпност и покровителстван от заинтригуваните политически субекти. В България най-често обект на изборните операции са най-бедните , едва образовани гласоподаватели.

Липсата на външни наблюдаващи в избрани изборни секции, най-много в махали, селца и дребни градове основава опция за разнообразни злоупотреби в избория ден - от пропаганда в самата секция и гласоподаване с непознати персонални карти до непозволено подкрепяне при гласуването на разнообразни гласоподаватели и компрометиране на изборната бюлетина по този начин, че тя да стане невалидна.

" С наличието на наблюдаващи, имаме вяра, че ще предпазим вота от част от измамите, както и че ще съберем скъпо знание, което да усъвършенства изборния развой, " споделя Марио Русинов, координатор на набюдатеската задача на Обединение за Честни Избори.
 Откриха описи с персонални данни при спецакция против платен избор в Сливенско
Откриха описи с персонални данни при спецакция против платен избор в Сливенско

Задържани са 9 души, конфискувани са 350 кг тютюн без бандерол

Обединение за Честни Избори набира дейни българи за наблюдаващи на парламентарните избори, тъй че да се понижи до най-малко опцията от корист с най-висшето гражданско право - правото да се гласоподава .

Обединението възнамерява да изпрати по двама наблюдаващи в секция с нараснал риск. Желаещите ще преминат през особено образование за правата и отговорностите им като наблюдаващи. Обединението поема пътните разноски и предлага подобаващ хонорар на дейните жители, които биха желали да дадат своя принос в повишението на честния избор в страната.
 Министерство на вътрешните работи ревизира за платен избор и в Монтанско
Министерство на вътрешните работи ревизира за платен избор и в Монтанско

В интервенцията вземат участие екипи на жандармерията и данъчни инспектори от РЗИ

Молби за наблюдаващи се одобряват до 27.03.2023. 

С преимущество ще се одобряват наблюдаващи подготвени да наблюдават изборния развой в секции на териорията на областите Габрово, Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив - област, Русе, Силистра, Смолян, Хасково и Ямбол.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР