На 19 юни България почита паметта на Паисий Хилендарски. Две

...
На 19 юни България почита паметта на Паисий Хилендарски. Две
Коментари Харесай

Президентът Радев се включи в проявите за 300 години от рождението на Паисий Хилендарски

На 19 юни България уважава паметта на Паисий Хилендарски. Две годишнини, свързани с хилендарския духовник означаваме през днешния ден - 300 години от рождението му и 260 от написването на История Славянобългарска. През 2022 година се навършват и 70 години от канонизирането на Отец Паисий за светец от българската православна черква. Кулминацията на тържествата в памет на основоположника на Българското възобновление беше през днешния ден в Банско. В речта си президентът Румен Радев посочи, че „ История Славянобългарска “ допира всяко българско сърце, тъй като от нейните страници бликат слова, по-силни от барута и пролятата кръв ".

Пламенните слова на Паисий Хилендарски отекват и през днешния ден в мозъка и сърцата на българите, а „ История Славянобългарска " допира всяко българско сърце, сподели в словото си пред мемориала на Хилендарския духовник в Банско президентът Румен Радев

" Тази история е написана със пристрастеност, с непреклонна религия и любов към отечеството, и с непоколебима, голяма злоба и яд към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий жигосва като най-големият грях ", съобщи президентът Радев.

Държавният глава акцентира, че в най-мрачните времена за нашия народ Паисий има своя задача - да разпали искрата на знанието и просвещението.

" Да извади българския жанр от безвремие и безпринципност, да върне самочувствието ни като народ със собствен език, просвета и свята вяра. Народ, правоприемник на могъща държавност, на славно и велико минало, на история, която би трябвало да помним и пази ", съобщи Румен Радев - президент на Република България.

Президентът приветства събралите се на площада в Банско младежи и изрази вяра, че те ще създадат по този начин, че в никакъв случай повече да не бъде задаван въпроса на Паисий „ Поради що се срамиш да се наречеш българин ".



СНИМКИ: БГНЕС

Държавният глава не разяснява пред публицисти настоящи политически тематики. По-рано Румен Радев участва на тържествената света литургия в църквата " Света Троица ". Прочетено беше обръщение от патриарх Неофит, в което той отбелязва, че Бог е издигнал отец Паисий, с цел да разсъни братята си по жанр и религия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР