На 19 януари жителите на турския град Бурса посрещнаха необичаен

...
На 19 януари жителите на турския град Бурса посрещнаха необичаен
Коментари Харесай

В небето над Турция се появи огромно кърваво око (видео)

На 19 януари жителите на турския град Бурса посрещнаха необикновен изгрев. Рядък естествен феномен беше следен в небето над града: червеникав облак, обагрен от слънцето, наподобяващ гигантско око или канелена кифла.

На някой му се стори, че това е летяща паница, а други даже видяха аналогия с женските гениталии.

В този естествен феномен няма нищо свръхестествено, макар че спектакълът безспорно е необичаен и прелъстителен.

Това е по този начин нареченият лещовиден облак. Обикновено такива облаци се образуват над хълмове, по гребените на въздушните талази или сред два пласта въздух.

Турското „ розово око “ може да се следи тъкмо до хълма, ситуиран покрай летището на аерокосмическия образователен център GUHEM.
 лещовиден облак

Лещовидните облаци получават името си от латинското „ Altocumulus lenticularis “, което се превежда като „ наподобяващи на леща “. Те са известни със своя закривен тип, сходен на летяща паница и нормално се намират на надморска височина от към 2000-5000 метра.

„ Тези странни, неестествено изглеждащи облаци от време на време се образуват по посока напразно на хълмове или планини “, изяснява Метеорологичната работа. „ Те са доста сходни на обичайна форма на летящи чинии от научната фантастика, а същинските лещовидни облаци се смятат за едно от най-честите пояснения за феномена НЛО по света. “

Когато въздухът се носи над планинска верига, при избрани условия той може да сътвори серия от огромни стоящи талази във въздуха надолу по течението, сходно на вълните, които се образуват в река, когато водата тече през затруднение.

Появилите се в мрежата фотоси станаха доста известни.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР