На 19-ти март 2024 година, в Плевенски окръжен съд се

...
На 19-ти март 2024 година, в Плевенски окръжен съд се
Коментари Харесай

След месец Окръжен съд - Плевен се произнася по жалбата на Емил Димитров-син за чалга версията на „Моя страна, моя България“

На 19-ти март 2024 година, в Плевенски областен съд се организира второто намерено правосъдно съвещание по делото инициирано от Емил Димитров - наследник, по Закона за авторското право и сродните му права по отношение на чалга-кавър версията на песента на Емил Димитров „ Моя страна, моя България “, която беше изпълнена и публикувана от Кристофър Галовски с название " Фараона ".

В днешното правосъдно съвещание се явиха и двете страни. Ответникът Кристофър Галовски имаше опция да отговори на въпросите по делото през днешния ден, защото не се яви в първото по делото правосъдно съвещание, което се организира януари месец тази година.

Въпросите бяха свързани с авторството на песента-кавър, на клипа към нея, къде е популяризирана и за какъв брой време.

Беше разпитана брачната половинка на Емил Димитров - наследник, като очевидец по делото, за доказване на типа, интензитета и продължителността на неимуществените вреди, претърпени от ищеца.

Пред публицисти, Емил Димитров – наследник дефинира делото като емблематично иобясни:

„ Емблематично е, тъй като решението на съда от тук нататък ще обезкуражи и ще спре сходни опити с песни с такава значителност по него би трябвало да дефинира, че не може да се протяга ръка на песни от такава големина, нито пък на химна на България, какъвто опит имаше изработен. По същия метод някой може да направи сходна гротескна версия на песента „ Я кажи ми, облаче ле бяло “, която е не по-малко значима за българите, които живеят в чужбина.



Ответникът по делотоКристофър Галовски сподели: " Смятам, че каквото и да реши съдът ще бъде заслужено. Акокажат, че би трябвало да се заплати нещо, ще се опитам във времето да го платя разсрочено, само че дано изчакаме мнението на съда. Първоначалната ми концепция беше напълно доброжелателна. Като човек, който съм бил бежанец и съм бил в чужбина много време, съм пял напълно естествени неща. Не съм псувал, споделил съм че са ниски заплатите и че в България мъчно се оцелява ".



Съдебното разследване е завършено и след чуване на пледоариите на двете страни, делото бешеобявено за решение. Финализиращ правосъден акт ще бъде предписан в границите на законоустановения период, до 19-ти април 2024 година.

Припомняме, че презлятото на 2023-та година,Кристофър Галовски, който е и финалист от " Гласът на България " популяризира свое осъществяване на песента „ Моя страна, моя България “ в ритъма на кючек в размер 9/8 и с промени в текста.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР