На 19 септември от 18 ч. в Софийска градска художествена

...
На 19 септември от 18 ч. в Софийска градска художествена
Коментари Харесай

Представят албум и изложба с невиждани досега рисунки на Илия Бешков

На 19 септември от 18 ч. в Софийска градска художествена изложба ще бъде показан албумът " С рисунката върша индивиди " от Илия Бешков и ще се състои откриването на изложбата " Илия Бешков - срам и пристрастености ", която ще може да се види до 22 октомври.

За книгата и забележителния художник ще приказват Аделина Филева, шеф на Софийска градска художествена изложба, Красимир Илиев, изкуствовед и съставител на " С рисунката върша индивиди ", Любен Козарев, шеф на издателство " Изток-Запад ".

След военния прелом от 19 май 1934 година, когато цензурата стопира левите вестници, в които Илия Бешков (1901–1958) разгласява безпощадните си политически карикатури,той е налегнат от креативен бяс да нарисува всичко, което индивидите правят, въобразявайки си, че няма да бъдат разкрити.

Надзърта в домашните и публични бани, в бардаците, шантаните, кабаретата и спалните. Това е пътешестване на прозрелия същността на царя и политическата клика художник към породилата ги плодородна среда – битието на градския човек, с всичките му пристрастености и пороци, които го трансформират във верноподаник, опрощаващ покварата на своите управници.

В албумното издание " С рисунката върша индивиди " са събрани над 180 рисунки, множеството от които се разгласяват за пръв път. Те го показват като извънреден рисувач и неотклонен изследовател на истината за индивида.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР