На 19 септември 2021 г., неделя, стартира 42-ият форум Световно

...
На 19 септември 2021 г., неделя, стартира 42-ият форум Световно
Коментари Харесай

Виртуален форум Световно образование предстои във Варна

 На 19 септември 2021 година, неделя, започва 42-ият конгрес Световно обучение с неговото 3-то виртуално издание, организирано  от " Интеграл “. То ще се организира от 11.00 до 17.00 ч. и е отворено за присъединяване единствено против регистрация от уеб страницата на събитието. Според желанието на участниците уредниците оферират авансово уговаряне на онлайн срещи с определени от тях университети или междинни учебни заведения. В програмата на онлайн ревюто се плануват още лични съвещания, тематични презентации и потребни осведомителни материали, с които посетителите ще разполагат след събитието.

До 19 септември, в това число по време на провеждането на виртуалното ревю, посетителите ще имат право на гратис кандидатстване за всички университети в Холандия. 

Присъствените конгреси на Световно обучение ще се проведат през октомври в градовете София (9-10 октомври), Пловдив (11 октомври), Бургас (12 октомври), Варна (13 октомври). Регистрациите за тях също към този момент са отворени. 

В 42-ия конгрес " Световно обучение “ ще вземат участие просветителни институции от Англия, Холандия, Швейцария, Съединени американски щати, Австрия, Италия, Гърция, България. Сред тях University of Leeds, University of the Arts London, Tilburg University, Fontys University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences и Cardiff Sixth Form College, оглавяващо за 11-та поредна година класацията за най-високи резултати на матурите при междинните учебни заведения на Острова. Участниците във виртуалното и физическите събития са разнообразни и не дублират наличието си в двата формат.  

Тази година Холандия е водеща дестинация за българските кандидат-студенти с към 35% растеж на претендентите. Сред най-търсените специалности са Международен бизнес, Икономика, Компютърни науки и инженерство, Политика и интернационалните връзки, Психология, Арт и дизайн. Забелязва се интерес и към по-нетрадиционни стратегии като Физиотерапия, Музика и вокално пеене, Обработка и технология на храните. 

За миналата година към 12% от претендентите са кандидатствали редом в 2 или повече страни. Тази година този % е повишен на 15%. Някои бъдещи студенти подават кандидатури в 3-4 дестинации по едно и също време, с цел да имат повече благоприятни условия и по-голям късмет за банкет, показват консултантите на " Интеграл “. Най-често срещаната композиция м.г. е била Холандия/Великобритания. Тази година наклонността се резервира, само че и от ден на ден претенденти подават своите кандидатури редом в Холандия и Дания/Белгия/Италия. 

Повечето западноевропейски страни и образователни заведения извънредно бързо са се приспособили към новата конюнктура, предлагайки няколко разновидността на образование – на място, където ситуацията разрешава, хибриден модел или отдалечено. 

За академичната 2021-2022 година образованието в редица страни и университети в Европа стартира присъствено, като се следи ситуацията и при нужда ще се вземат съответните ограничения за прекосяване към хибридно или онлайн образование. Във Англия поради положителната имунизационна акция на страната, както и отпадането на ограниченията, университетите посрещат новите студенти на територията на кампуса, като въпреки всичко дават опцията и на студенти, които нямат опция да пътуват заради ограничаващи ограничения,  да стартират образованието си онлайн. За студентите, които се образоват физически и живеят в общежития към университетите, е планувано регулярно (препоръчително 2 пъти седмично) тестване посредством бърз или PCR тест. Студентите, които имат предпочитание да се имунизират във Англия, могат да го създадат гратис.

Холандското държавно управление взе решение в средата на август, съгласно което от 30 август отпада спазването на отдалеченост от 1.5 м и физическо образование е допустимо при лекции и извършения с не повече от 75 студенти в зала. Маските са наложителни при напредване в и сред постройките на университета. Препоръчително е студентите да се тестват два пъти седмично, като бързите проби са безвъзмездни за студенти. Датските висши образователни заведения също започнаха образователната година присъствено. По традиция образователната година в Германия стартира през октомври. Поради автономността на университетите всеки от тях взема решение по какъв метод да започва образователната година. В един от водещите проучвателен университети в Европа – Университетът в Манхайм, образованието през първия учебен срок ще започва онлайн, до момента в който други университети, като Техническите университети в Мюнхен и в Хамбург, стартират присъствено. Повечето университети в Белгия, която е с над 90% имунизирано население, стартират образованието присъствено, като ще се следи развиването на ситуацията и при нужда ще се премине към онлайн образование, оповестяват от " Интеграл “. 

За академичната 2021-2022 година близо 50 от висшите учебни заведения във Англия взеха решение да " замразят “ таксите или да предложат стипендии за европейски студенти, с което първокурсниците от Европейски Съюз ще заплащат досегашните 9250 паунда, вместо предстоящите сред 12 500 паунда и 18 800 паунда годишно. Видовете финансова помощ са основани на разнообразни критерии – в по-голям размер тя се отпуска за претенденти с отличен триумф и достижения, като броят е стеснен и се дава на конкурсен принцип. Съществуват и стипендии, покриващи общежитието, както и такива на база приходи на фамилията, а размерът им най-често варира в диапазона 1000-3500 паунда на година. За идната 2022-2023 година от " Интеграл “  чакат университетите във Англия да разгласят новите цени, които ще бъдат оповестени по време на ревютата през октомври. 

За Холандия таксата за 2022 година се чака да бъде 2209 евро, като в същото време се резервира политиката първокурсници в бакалавърски стратегии да заплащат половин такса. Белгия провокира все по-голям интерес с наличните си такси – 962 евро за бакалавър и по-голяма част от магистратурите, опцията за избор сред академична и практическа устременост и стратегии на британски език. 

Във Франция таксата за бакалавърските стратегии е 190 евро на година. Студентите имат опция да аплайват за обществена помощ в размер на 30% от месечния наем, без оглед на сумата и дали става въпрос за общежитие или квартира. От втората година студентите във Франция могат да аплайват за в допълнение финансиране от 400 евро месечно на база приходите на родителите. 

На идните конгреси ще бъдат показани още веднъж водещи учебни заведения в областта на туризма от влиятелната група Swiss Education Group - Швейцария, които ще дават стипендии в размер до 30% от таксата за образование. 

С влизането в действие на просветителната промяна в гимназиалното обучение и настъпилите промени в просветителната система в България нарастват и запитванията от възпитаници в 10-и клас по отношение на избор на подобаващ профил във втори гимназиален стадий съгласно техните ползи за бъдещо образование, следят консултантите от " Интеграл “.  Учениците и техните родители се интересуват какви са условията на западните университети, с цел да могат да създадат осведомен избор и да бъдат конкурентни кандидат-студенти. Изборът на профил е обвързван и с подготовката по избрани предмети, нужни за кандидатстване във ВУЗ както в България, по този начин и в чужбина. За по-специфични стратегии като медицина, инженерни науки, биология, фармация, архитектура се изисква проучването на профилиращи предмети като биология и химия или математика и физика. На този ранен стадий водещ е по-скоро изборът на компетентност, а не на съответната дестинация. 

Все повече учениците от 10 - 11-ти клас и техните родители се осведомят за специалностите на бъдещето и специалностите, които биха ги подготвили за сполучливо кариерно развиване. Подходящ инструмент за професионално насочване е курсът Кариерен навигатор, който " Интеграл “ предлага. 

В изискванията на пандемия пансионните учебни заведения и колежи са реагирали бързо, като в доста къси периоди са обезпечили онлайн образование, преустроили са общежитията и са дали опция на учениците за избор – дали да останат в пансиона или да се завърнат по домовете си. Някои сътрудници оферират на задграничните възпитаници онлайн стратегии и курсове, които могат да се учат редом с образованието в България и дават опция за довеждане докрай с  две дипломи. 

Обучението на британски език е предпочитано в тази възраст и Англия остава водач като желана дестинация в сегмента приблизително обучение. Средната стойност на пансионните учебни заведения във Англия е 35 000 – 40 000 евро. 

Повишава се и ползата към пансионни учебни заведения в Европа, които оферират образование на британски език, като изключително усещане прави ползата към Швейцария. В портфолиото на " Интеграл “ са включени учебни заведения от Германия, Испания, Италия, Португалия и Дания. В Дания образованието е гратис, като дестинацията става все по-предпочитана в този сегмент. Отчетливо висок интерес има към програмата Международен бакалауреат (IB). Тя се предлага и в България, само че желанията към чужбина са свързани с по-големия брой предмети, които се оферират в обособени групи; опцията да се научи съвършено втори непознат език; разнообразните извънкласни занимания; профилираната подготовка за банкет в университет по избрани специалности. 

Тенденциите във възрастовите групи се резервират. Заминаващите възпитаници са след 7 и след 10 клас, като консултантският развой с родителите стартира на стадий 4-5 клас.

Интересът към езиковите ваканции през 2021 година е бил огромен, макар несигурната обстановка към пътуванията, регистрират от " Интеграл “. В съпоставяне с лято 2020 пътуващите тази година са били двойно повече. Реализираните дестинации са Швейцария, Германия, Франция, Австрия, Италия. По-висока е била и междинната дълготрайност на ваканциите по отношение на предходната година. Много фамилии са предпочели триседмичен вместо нормалния двуседмичен формат. Намалява  междинната възраст на пътуващите на езикова почивка с " Интеграл “  - през това лято тя е била 2 година по-ниска от предходния сезон (15.4 по отношение на 13.6 г.).

В момента езиковите центрове се приготвят за зимните ваканции, като ще се съблюдават всички противоепидемични ограничения. По време на ревютата в границите на 42-ия конгрес Световно обучение ще има настоящи оферти. Близо 90% от езиковите центрове са запазили цените си от 2020 година Очаква се леко покачване в цените на езиковите ваканции за лято 2022.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР