На 19 октомври науката чества създаването на първата ксерокс машина

...
На 19 октомври науката чества създаването на първата ксерокс машина
Коментари Харесай

Създателят на ксерокса натрупа 700 млн. долара, използвайки откритие на наш учен

На 19 октомври науката празнува основаването на първата ксерокс машина от Честър Карлсън. Изобретателят в никакъв случай не е крил, че творението му лежи върху откритията на един българин и един маджарин. Това са нашият физик Георги Наджаков и Пал Селени. Техни изявления оказват помощ на Карлсън да сътвори първия фотокопир. Историята на този мъж, който от 8-годишен храни цялото си семейство, е в действителност впечатляваща. На остарели години, когато към този момент получава плодовете от откритието си, положението му надвишава 700 милиона $. Дава огромна част от тях за разнообразни благородни дела, написа " Марица ".

Честър Карлсън е запленен през целия си живот от концепцията един текст или изображение да може да се копира бързо и елементарно, отвън съществуващите фотографски техники, които употребяват скъпи и рискови химикали. Първо изобретението му са споделя електрофотография, само че след това е сменено с ксерография (от гръцкото xeros - сух). Родителите на този откривател са заболели от туберкулоза. От 8-годишен Честър Карлсън работи преди и след учебно заведение, с цел да устоя цялото семейство.

Когато е на 9, вуйна му му подарява пишеща машина играчка. Влюбва се в основаването на текстове. Започва да издава собствен детски вестник, който се споделя „ Това и онова”. Печата го на ръка и го раздава на приятелите си. Тук се сблъсква с първия проблем при неналичието на елементарен метод за размножаване на един текст.

Процесът по основаването на първата копирна машина, или ксерокс, както е наименуван по-късно, му лишава идващите 40 години от живота. Карлсън приключва физика в елементарен лицей с добър триумф.


Първият ксерокопиран текст в историята

След това подава 82 молби за работа, които са отхвърлени. Принуждава се да стартира в телефонната компания Бел в Ню Йорк. Ужасяваща, тъпа работа, при която обаче научава какъв брой е значимо да защитиш в точния момент откритието. Когато стартира да работи интензивно върху основаването на копирна машина, Честър ще патентова всяка една стъпка от този развой. И ще си направи труда преди този момент да приключи и патентно право.

Съвременният човек не схваща потребността от това да имаш устройство, което прави доста и по елементарен метод идентични копия. В тези времена за тази цел фирмите са държали на щат цели армии от машинописки. При размножаването на чертежи и изображения нещата са били доста комплицирани. Когато стартира да следва право на 31 години в Нюйоркския университет, Честър е твърдо решен да стартира своите опити. И прави това в кухнята, където живее.

Понеже опитва доста със сяра и серни съединения, мястото непрекъснато мирише на развалени яйца. На два пъти едвам избавя кухнята си от пожар. Запален е да успее, тъй като е чел публикация за веществата, която разказва метод за прекопирване на факсимилета и изображения, като се употребява лъч от йони към повърхнина от изолационен материал.

Тя е на унгареца Пал Селени и е препечатана от малко немско списание. Поради неприятното отношение към немците в тези години никой не обръща внимание.

Другото изобретение, върху което стъпва бъдещият мултимилионер, е на българския физик Георги Наджаков. Той открива фотоелект­ретното положение на веществата, с което вписва името си в международната история на физиката. Това става на 22 юни 1937 година.
Наджаков схваща, че когато бъдат сложени в електрическо поле и бъдат осветени, някои диелектрици получават непрекъсната електрическа поляризация в сектори със светлина, където са изложени. Тя се резервира на мрачно и изчезва при осветление. Веществата, при които това се случва, той назовава фотоелектрети. Точно тези субстанции употребява в опитите си Карлсън.

Скоро си наема стая в квартала Куинс за лабораторни опити, както и помощник - незает австрийски физик на име Ото Корней. С него подписват контракт, че 10% от бъдещите доходи от изобретението ще му се падат по право. И настава великият ден - 18 октомври 1937 година, когато Карлсън записва първия си патент.

Тогава прави и шеметния си опит в стаичката в Куинс. Върху лист восъчна хартия с метода, който по-късно се употребява от всички ксерокс машини, излиза четливо копие на надписа „ 32-05 37 Astoria”. Това е адресът на дребната лаборатория. Откритието е направено - нужно му е финансиране, с цел да добие плът и кръв. А това се оказва по-трудната част.

IBM: Да се копира ли? Има си машинописки
В бизнеса тези, които повярват в това, което си основал, и са подготвени да го финансират против избрана част от бъдещите доходи, се назовават Ангели хранители. Честър Карлсън обикаля с години от компания на компания за финансиране.
Между 1939-а и 1944-та си уговаря срещи с представители на 20 корпорации. Всичките отхвърлят, тъй като въобще не осъзнават смисъла на изобретението му.

По това време най-голямата компания за произвеждане на офис съоръжение е IBM (International Business Machines). Карлън показва изобретението си пред хора, които имат по няколко секретарки, а зад тях пък е цяла войска от машинописки.
Те в никакъв случай не са се сблъсквали с практическия проблем да размножиш един текст или изображение. Представителите на IBM безусловно му се изсмиват. Американският флот също демонстрира къс интерес, само че по-късно се отдръпва.

През 1944 година един безсънен мъж - Ръсел Дейтън от Института „ Бател”, се среща с концепцията и незабавно осъзнава, че това е най-голямото откритие, обвързвано с изображения след откриването на фотографа. „ Бател” и Дейтън показват модела на машината на Джон Десоер от дребната компания за фотографска хартия „ Халоид”.

Те отпускат за създаването 10 000 $. По това време е избухнала първата атомна бомба и армията осъзнава, че има потребност от нов метод за прекопирване на документи. Тя дава още 100 000 $.

От „ Халоид” се притесняват, че новият способ, наименуван „ електрофотография” прави връзка със същинската снимка, която е обвързвана с потреблението на доста химикали. Пиарът на „ Халоид” желае оферти от професори в университета в Охайо. Един от тях предлага „ ксерография” от гръцкото „ xeros - сух”.

В 1949 година на пазара излиза XeroX Model A. Пресилено е да се каже, че е замайващ триумф. За да се получи едно копие, операторът би трябвало да направи 32 интервенции. Процесът е комплициран.

Компанията оцелява и продължава да работи единствено тъй като колоси като „ Форд” харесват изобретението и купуват машината. В тези години „ Халоид” се преименува на „ Ксерокс”, а първият замайващ триумф идва с модела Xerox 914 след няколко години. Той е първият елементарен за ръководство копирен уред.

Партньор непредпазливо: Прецаканият Ото става милионер
Партньорът на Честър Карлсън Ото Корней бързо се трансформира в черноглед и не схваща, че огромните американски чудеса от време на време зреят с десетилетия. Година след първия сполучлив опит напуща и се отхвърля от бъдещите си искания, свързани с изобретението.
След доста години, когато машината на Карлсън към този момент е шлагер, той ще изпрати на остарелия си сътрудник 100 акции от Ксерокс. Без въобще да е длъжен да прави това. През 1972 година тяхната пазарна цена надминава 1 милион $. /Марица.бг
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР