На 19 октомври 1912 г. Родопският отряд на ген. Стилян

...
На 19 октомври 1912 г. Родопският отряд на ген. Стилян
Коментари Харесай

Президентът уважи годишнината от Освобождението на Гоце Делчев

На 19 октомври 1912 година Родопският отряд на ген. Стилян Ковачев, един до друг с доброволческите чети на Стоян Мълчанков, Иван Ботушанов, Стоян Филипов, Пейо Яворов и Македоно-Одринското опълчение, носи свободата на Неврокопския край. В знак на респект и поклонение пред делото на всички, помогнали за освобождението, бяха положени цветя пред паметниците на някои от най-бележите исторически фигури, а Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и признателен молебен.

" Повече от 700 са неврокопчаните, които се включват в опълчението и вземат участие в боевете за освобождението на Македония и Одринска Тракия. 150 са участниците в доброволческите отряди, над 300 се включват в локалните чети на ВМОРО и четите на организацията, които минават границата ", напомни кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. " С стремежа на отрядите и четниците паднаха оковите на робството и Неврокоп вечно зае своето почтено място в свободното българско родно място. Вие, хората от града, продължавате да пазите и развивате традициите на този прелестен български край. Желая ви непреклонна воля да отстоявате идеята за свободна и мощна България ", обърна се към локалните Румен Радев и дружно Москов постави цветя на паметника на починалите във войните.

За значимия принос към развиването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и във връзка 75-годишнината от неговото основаване, президентът награди с плакет " Свети Кирил и Методий " първия отбор в България - Неврокопския отбор за национални песни и танци. Формацията получи и " Кристално огърлие " от Съюза на българските музикални и танцови дейци, а Запрю Икономов получи посмъртно " Златна лира " за високи художествено-творчески достижения.

Бе открита и документалната галерия " 75 години Неврокопска съкровищница ", а Неврокопският отбор означи юбилея си с празничен концерт.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР