На 19 май в Аграрен университет – Пловдив се проведе

...
На 19 май в Аграрен университет – Пловдив се проведе
Коментари Харесай

В Пловдив се проведе форум по случай 30-годишния юбилей на екологичната мрежа „Натура 2000“

На 19 май в Аграрен университет – Пловдив се организира семинар на тематика „ Значение и благоприятни условия на екологичната мрежа „ Натура 2000 “.

Събитието беше проведено по самодейност на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и в него участваха над 60 представители на  държавни и общински институции, представители на научните среди и неправителствения бранш, студенти от пловдивски висшиучебни заведения, учащи се в областта на естествените науки и екологията.

Форумът бе приветстван от ректора на АУ – Пловдив, проф. Янчева. Тя изрази задоволството си, че той се организира в „ най-зеления университет в страната “, и акцентира, че магистърските стратегии „ Екология на селищни системи “, „ Опазване на биологичното многообразие “ и „ Устойчиво природоползване и екологичен туризъм “ приготвят висококвалифицирани специалисти-еколози както за общинските и държавните администрации, по този начин и за бизнеса.

Бяха показани презентации и лекции от водещи специалисти от пловдивската екоинспекция и неправителствения бранш с фокус върху политиките за възстановяване на екологичното природозащитно положение на естествените местообитания.

Мария Михайлова, основен специалист в направление „ Биоразнообразие “ от екоинспекцията, напомни главните правила на екологичната мрежа и направи обзор на предпазените зони в Пловдивска област. Голям интерес измежду участниците провокира презентацията на Димитър Плачийски от Българско сдружение за отбрана на птиците. Той срещна аудиторията с изгодите и опциите, които дава „ Натура 2000 “ за обществото и за другите стопански субекти, заплащанията на екосистемните услуги, включително в бранша на земеделието, и показа положителни практики от експертния си опит в природозащитата. Христо Николов от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “ подчертава върху нуждата от използване на всички аспекти от Закона за биологичното многообразие във връзка с предпазените зони. Той изброи редица проблеми, свързани с точното картиране на зоните, нуждата от основаване и поддържане на биокоридори сред тях, потребността от финансиране на дейностите по изцяло ръководство на зоните от екологичната мрежа, като показа и образци от активността си в ръководството на няколко предпазени зони – „ Оризища Цалапица “, „ Язовир Конуш “, „ Поморийско езеро “ и други

В семинара участваха специалисти на Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “, работили по план „ Натура 2000 в България – Нови хоризонти “, който предната вечер, на 18 май, получи премията на Европейската комисия за „ Натура 2000 “ на гала в Брюксел. Те се обърнаха към младежите – възпитаници над 18 години и студенти, с покана да получат теоретично и практическо образование при тях като професионални природозащитници.

Събитието е във връзка 30-годишния празник на Европейския ден на екологичната мрежа „ Натура 2000 “ – най-амбициозната самодейност, която е предприемана в миналото и един от най-успешните принадлежности за запазване на богатото естествено завещание на Европа. На 21 май 1992 година е призната Директивата на Европейски Съюз за местообитанията. Тази инструкция, дружно с Директивата на Европейски Съюз за птиците (приета през 1979 година) основават мрежата от предпазени зони в Европейския съюз, наречена „ Натура 2000 “. Днес тя обгръща над 27 000 предпазени зони в сухоземната и морската част на Европейски Съюз.

Целта на „ Натура 2000 ” е да се опазват и ръководят уязвими типове и местообитания в тяхната естествена област на разпространяване в Европа. Съхранената природа значи съхранени почви, води, въздух, естествени запаси, както и капитал за развиване на сполучливи действия като екотуризъм, биоземеделие, стабилно горско стопанство.

Принципът за ръководство на екомрежата е, че човек и природа работят най-добре в партньорство между тях и това е методът да се извлекат преимущества и изгоди и за двете страни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР