На 19 март в 19.00 часа от охраната на северните

...
На 19 март в 19.00 часа от охраната на северните
Коментари Харесай

Пожари горяха в защитени зони край Дуранкулак | Засегнати са сухи треви и тръстикова растителност

На 19 март в 19.00 часа от защитата на северните предпазени територии към екоинспекцитяа е установен настоящ пожар на територията на предпазена околност “Дуранкулашко езеро ”, оповестяват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна за Moreto.net.

Подаден е сигнал на тел. 112 и чиновници на Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – гр. Шабла са се отзовали навреме и пожарът е овладян.

При осъществен оглед на място е открито, че от пожара са наранени сухи тревни съобщества и тръстикова растителност в западната част на предпазена околност „ Дуранкулашко езеро “, в това число и площи, прилежащи на предпазената територия, в региона на околност „ Хелеза “ и развъдниците, землище с. Дуранкулак, общ. Шабла. Общата изгоряла повърхност е към 400 дка.

На 20 март от защитата на северните предпазени територии при Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна е осъществен последваш надзор на територията на предпазена околност “Дуранкулашко езеро ”.

По време на инспекцията е видян нов настоящ пожар в северозападната част на „ Орлово тресавище “, част от предпазената територия.

Отново е подаден сигнал на тел. 112. Служители на Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – гр. Шабла са се отзовали навреме и пожарът бързо е бил овладян. Засегнати са сухи тревни съобщества и тръстикова растителност, на обща повърхност към 2 дка.

По време на двата пожара не са открити наранени и бедстващи скотски типове.

След осъществена инспекция в Регистъра на предпазените територии, в териториалния обсег на РИОСВ-Варна, и наличната все още цифрова осведомителна система за предпазените зони от екологичната мрежа " Натура 2000 ", се откри, че част от засегнатата от пожарите територия попада в:

- предпазена околност „ Дуранкулашко езеро ”;

- предпазена зона за запазване на дивите птици BG0002050 „ Дуранкулашко езеро ”;

- предпазена зона за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна BG0000154 „ Езеро Дуранкулак “;

За случая е известена Районна прокуратура - Каварна за предприемане на дейности по подготвеност. След определяне на отговорните лица, позволили пораждане на пожара, ще бъдат подхванати административно-наказателни дейности по реда на екологичното законодателство.

Очаква се засегнатата растителност да се възвърне до няколко месеца с настъпването на пролетния сезон.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР