На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин,

...
На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин,
Коментари Харесай

Св. мчци Хрисант и Дария

На 19 март честваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден.

Св. мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години на гоненията против християните. Хрисант бил юноша от богато семейство от Александрия, който бил пратен в Рим на образование. С времето станал част от най-образованата среда на Рим. Когато попаднал на Светото Евангелие, той схванал в душата си, че в това слово се крие истината и станал уверен християнин. Хрисант проповядвал разпалено и обърнал доста връстници, с които дружал, към вярата. Скоро това се разчуло и в Рим угрижен пристигнал татко му. Той решил да ожени Хрисант за млада и красива езичница и по този начин да приключи увлечението му, както считал, по християнството.

Дария живеела в храма на Атина и била известна с хубостта и добротата си. Тя незабавно харесала Хрисант и направила всичко допустимо да му угоди и да му се хареса, само че сърцето му, било цялостно единствено с Божия обич. Той почнал да проповядва и на нея и тя станала също християнка. Когато те се оженили, си дали обет да служат единствено на Бог и да не познаят плътската обич.

Построили две къщи - в едната Дария приемала дами, а в другата Хрисант - единствено мъже. Влиянието им в Рим било огромно и не след дълго се разчуло. Те били изправени пред съда, само че словата им обърнали съдията и жена му към християнството. Император Нумериан се ядосал и наредил страшни мъчения за двамата, които те преодолявали с лекост.

Тогава императорът заповядал гибел за двамата - заравяне живи. Това станало през 284 година сл. Хр.

Найден е обичайно българско име, което също чества на 19 март имен ден. Найден били наричани момчетата, които били подхвърляни пред прага. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които желали, само че не можели да имат дете. Найден значи „ открит ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР