На 19 март (понеделник) експертите, проучаващи срутището на път ІІ-86

...
На 19 март (понеделник) експертите, проучаващи срутището на път ІІ-86
Коментари Харесай

Пътя Смолян - Мадан остава затворен заради опасността от срутване на скална маса

На 19 март (понеделник) специалистите, проучаващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, ще показват на ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов отчет за осъществените от тях огледи и ограниченията, които наложително би трябвало да се подхващат за подсилване му, с цел да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите по второкласния път.

Експертната работа група се управлява от доцент доктор Стефчо Стойнев, който е началник на катедра „ Хидрология и инженерна геология " в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски ". В нея вземат участие водещи специалисти по геология и геоинформатика, подземно строителство, хидрогеология и инженерна геология от Минно-геоложкия университет и Геологическия институт при Българска академия на науките.

В работната група има и проектанти, както и представители на всички заинтригувани държавни институции - регионална администрация Смолян, община Смолян, ВиК-Смолян, „ Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД, Държавно горско стопанство-Смолян, Регионалната дирекция по горите, Областно пътно ръководство - Смолян и „ Геозищита " ЕООД.

Задачата на специалистите е да извърши обстоен оглед и картировка на свлачището, да изготви мнение за механизма и динамичността на свлачищно-срутищния развой и да дадат рекомендации за осъществяването на неотложни спешни мероприятия за стабилизиране на сектора.

Те би трябвало да показват и работна стратегия за обсега и нужните за осъществяване проучвателно-проектантски работи и да дадат умозаключение, по отношение на опцията за стартиране на придвижването по сектора от републиканския път.

Път ІІ-86 Смолян - Мадан в региона на село Тикале остава затворен поради заплахата от срутване на скална маса. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките коли и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем.

Община Смолян сега построява нов обходен път към километър и половина, който заобикаля масива. Целта е през Орешец - Влахово да минават леките коли и да се обезпечи допустимо най-къса връзка за предвижване на жителите от района.

Агенция „ Пътна инфраструктура " моли жителите да съблюдават табелите, които са сложени в региона на свлачището и да не навлизат в затворения сектор. Опасността е срутване на скална маса нараства от падналите и през днешния ден дъждове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР