На 19 февруари е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Това

...
На 19 февруари е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Това
Коментари Харесай

Месни Заговезни е първият празник от Великденския цикъл

На 19 февруари е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Това е православен църковен празник, който се чества постоянно в неделя, 8 седмици преди Великден, който тази година се чества на 16 април.

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. От този ден до края на Великите пости - Великден, са неразрешени месото и месните артикули. Заговява се от месо, по тази причина празничната софра е единствено от месни ястия. В седмицата по-късно се яде доста сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. На Месни Заговезни се подготвят баница с мехлем и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица (Сирница) до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, тъй като по-късно те са строго неразрешени.

В храмовете се четат фрагменти от Светото Писание, които приказват за Страшния съд. Така Църквата напомня за трагичните последствия от прегрешението и приканва всички към работа на близък и към нравственост. Денят се назовава още Неделя Месопустна, тъй като е последният ден преди постите, когато се яде месо. Както се мени датата на Великдена, по този начин се менят и датите на празниците свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, обвързван с този цикъл. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР