На 19 февруари 2022 г, събота, от 11.00 часа в

...
На 19 февруари 2022 г, събота, от 11.00 часа в
Коментари Харесай

Почитаме 149 г. от гибелта на Левски


На 19 февруари 2022 г, събота, от 11.00 часа в Пловдив, пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, ще бъде почетена 149-та годишнина от трагичната крах на Апостола на Свободата Васил Левски.

Преди това в 10.00 часа в храм „ Св. Св. Петър и Павел “ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – ръководител на храм „ Св. Св. Петър и Павел “, каквато е традицията от години в този ден. Организатори на панихидата са Петко Георгиев – роднина на Апостола и Общински комитет „ Васил Левски “.

На общоградското възпоменание ще участват Кметът на Община Пловдив, народни представители, Областният шеф, Председателят на Общински съвет-Пловдив, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната администрация, кметове на региони,  представители от армията, църквата, просветителни и културни институции, политически и публични организации, жители и медии.

Слово пред паметника ще произнесе Живка Аджеларова. Член на Сдружение „ Писалка и перо ” и на Общински комитет „ Васил Левски “- Пловдив. Завършила ОУ „ Душо Хаджидеков ” и ЕГ „ Иван Вазов ” в Пловдив. Възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“, компетентност „Италианска филология“, понастоящем студент в магистърска стратегия „Преводач-редактор“ към същия университет. Лауреат на многочислени състезания,  преводач към отдел „ Италианска литература ” в библиотеката на читалище „ Алеко Константинов ” – гр. Пловдив. Една от деветте преводачки на сонети от Данте Алигиери, преведени за първи път през 2021 година на български език със заглавието „Стихове“, като част от плана „Да опознаем Данте“ на компетентност „Италианска филология“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Водещ на възпоменателното честване ще е Петър Тосков – артист от Драматичен спектакъл Пловдив.

В церемонията по традиция вземат участие представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, боен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „ Васил Левски ” и Комитет „ Родолюбие ”.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР