На 19 февруари 1878 г. в Сан Стефано, е подписан

...
На 19 февруари 1878 г. в Сан Стефано, е подписан
Коментари Харесай

8 май 1878 г. Княз Дондуков става руски императорски комисар в България

На 19 февруари 1878 година в Сан Стефано, е подписан прелиминарен контракт сред Русия и Турция. В неговия член 6 е маркирано: „ България ще образува самостоятелно, трибутарно княжество, с християнско държавно управление и национална милиция.” А в член 7 е добавено: „ Въвеждането на новото ръководство в България и надзорът за неговото използване ще бъдат поверени за две години на един съветски императорски комисар.” Границите на Българското княжество, посочени в член 7 с приложена към него карта, са избрани с оглед включване на териториите от Балканския полуостров, където болшинството от популацията е българско.

За съветски императорски комисар още през февруари 1878 година е готвен княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков. Участник във военните акции на Русия, водени през 1848–1856 година, в 1869 година той е бил създаден в чин генерал-адютант и е назначен за киевски, подолски и волински генерал-губернатор. В началото на 1877 година, по време на мобилизацията на съветската войска за присъединяване в освободителната Руско-турска война, краткотрайно е пълководец на Киевския боен окръг, а през септември 1877 година идва на театъра на бойните дейности в България, където е назначен за пълководец на 13-и армейски корпус в състава на Източния отряд (т. н. Русенски отряд). На 16 април 1878 година със заповед на Александър II е създаден в чин военачалник от кавалерията и публично е назначен за императорски съветски комисар в България.

На 8 май 1878 година в Сан Стефано княз Дондуков-Корсаков встъпил в длъжността си. В общата директива на държавния канцлер на Русия от 10 април 1878 година, от която е бил задължен да се управлява императорския комисар при реализирането на своята активност в България, се акцентира, че Временното ръководство би трябвало да приготви българския народ за независим политически живот и да сътвори добра държавна организация, тъй че когато русите изоставен страната, българите да могат да се опълчват на всевъзможни враждебни похищения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР