На 19 декември (вторник) от 17.30 ч. в Музея за

...
На 19 декември (вторник) от 17.30 ч. в Музея за
Коментари Харесай

Книга за съдбата на българския параход „Балкан“ представят във Варна | Тази година на 23 декември се навършват 80 години от неговото потапяне

На 19 декември (вторник) от 17.30 ч. в Музея за нова история на град Варна ще бъде публично показана книга за ориста на българския параход „ Балкан “ през Втората международна война.

Каква е ролята и ориста на корабите от Българския търговски флот, основан в Егейско море по времето на Втората международна война? Кой, по кое време и къде потапя парахода „ Балкан “?
Отговорът на тези въпроси можете да откриете в книгата “S/S Балкан “ .

Тя съдържа резултатите на едно следствие, почнало от морското дъното пред о-в Лимнос и приключило във военните архиви на Германия и Англия. Негов създател е гъркът Димитрис Галон – водолаз, ловджия на подводни остатъци, квалифициран историк и влиятелен откривател на района на Източното Средиземноморие.

Резултатите от неговите изследвания на останките на парахода „ Балкан “ и на разнообразни архивни документи са оповестени само на гръцки език. Сега за първи път те са преведени на български от Атанас Колев - някогашен учител по ветроходство във ВИФ, втори притежател на наградата „ Златен глобус “ за 1981 година Преводът е класифициран и събран в книжно тяло от инж. Йордан Генов.

Книгата съдържа непознати до този миг за българската морска историография обстоятелства , както и забавни архивни фотоси на парахода и цветни подводни фотоси на неговите потънали остатъци. От трите български парахода, потопени в Егейско море през Втората международна война, единствено „ Балкан “ е открит, разпознат и писмено проучен. Тази година на 23 декември се навършват 80 години от неговото потапяне през 1943 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР