На 19 декември миналата година Макс Мюлер и съпругата му

...
На 19 декември миналата година Макс Мюлер и съпругата му
Коментари Харесай

Година след атентата в Берлин коледните базари в Германия отново отварят врати

На 19 декември предходната година Макс Мюлер и брачната половинка му продавали брецели, греяно вино и багети в своя павилион на коледния базар покрай берлинската мемориална черква " Кайзер Вилхелм ".

Изведнъж павилионът рухнал – " срути се като кула от карти ", описа със спокоен глас 26-годишният мъж. " Бях застанал пред павилиона, когато около мен профуча камионът, единствено на метър, и павилионът рухна. Извадих жена си отдолу под руините ", сподели Мюлер, шесто потомство притежател на павилион.

Измина година, откогато Анис Амри се вряза в множеството на базара с откраднат камион. Преди това беше умъртвил полския му водач. При безразборната офанзива починаха 11 души, а 70 бяха ранени. Семейство Мюлер оживели и не потърпевши, най-малко външно. " Имали сме добър ангел страж ", споделят те.

Тази година Макс и брачната половинка му Каталина, 22-годишна, няма да са на нормалното си място на коледния базар на " Брайтшайдплац ".

Защото тъкмо там през днешния ден ще бъде открит незабравим знак – позлатена тясна линия, като че ли разсичаща уличната настилка, а до нея са изписани имената на 11-те починали.

Затова тази година семейство Мюлер ще отворят павилиона си малко настрана, покрай нова многоетажна постройка.

" Не знам още по какъв начин ще се усещам, когато стартира цялото раздвижване в близост ", призна Каталина. Макс съобщи, че хората постоянно му казвали: " Просто се радвай, че си оживял. Ти си късметлия ".

Мюлер обаче е неотклонен, непрекъснато гледа часовника си, бележника си, жестикулира и приказва високо. " Донякъде потиснах страстите. Опитвам се да подходя практично ", съобщи мъжът и споделя, че двамата с Каталина са се срещали два пъти с пастори, с цел да поговорят за случилото се.

Двойката получила и предложение посредством курс по йога да си върне чувството за естетика в живота. " Това не беше за мен ", сподели Мюлер. " Съпругата ми беше по-ентусиазирана. "

Мюлер не желае на него да се гледа като на жертва. " Не желая да мисля за това. Ръководя тази компания, имам четирима чиновници, тъй че би трябвало да виждам напред. "

Но не е не запомнил случилото се, постоянно се сеща за шума от камиона, профучал около него при смъртоносната офанзива. " Шумът беше като при изпразване на резервоар за боклук – изострен и трещящ ", сподели той.

Младият бизнесмен е уверен, че е щяло да има още по-големи провали, в случай че атентатът беше осъществен в края на седмицата: " Пазарът щеше да е доста по-оживен. Повече хора щяха да бъдат блъснати ".

След офанзивата, когато по вестниците и малкия екран неведнъж показвали фотографията на Амри, убит в Италия по време на бягство, Мюлер престанал да гледа вести. " Не желаех да виждам повече това лице ", сподели той.

Когато почнали да се множат известията за пропуски на полицията при наблюдението на Амри, " от ден на ден се ядосвал ". Най-вече тъй като се питал по какъв начин по този начин тунизиецът, който имал престъпно досие и отказана молба за леговище, не е бил в точния момент спрян.

И той като доста хора счита, че измежду потока от бежанци през последните няколко години в Германия са влезнали доста нарушители. " И към момента в близост се разхождат доста склонни към принуждение видове. Може ли някой да ми изясни това? Очаквам правовата страна да ме пази ", сподели той.

Мюлер, който от 18-годишен е член на партията на немския канцлер Ангела Меркел - Християндемократическия съюз, съобщи, че Германия незабавно се нуждае от закон за имиграцията. " Всеки, който се интегрира, е добре пристигнал ", сподели той. Тези, които не желаят спокойно взаимно битие, не би трябвало да са тук.

Миналата година, тъкмо след офанзивата, множеството от над стоте търговци и притежатели на павилионите на базара се договорили: " Терористите няма да ни прогонят, няма да им отстъпваме. Искаме още веднъж да работим ".

За мнозина от тях това било въпрос на икономическо оцеляване.

Михаел Роден, ръководител на сдружението на берлинските притежатели на павилиони, съобщи пред ДПА, че тази година са се върнали съвсем всички притежатели на сергии. Само един търговец не поискал да взе участие още веднъж. " Животът продължава. Имаме фамилии, отговорности. Ние сме бизнесмени и часовникът не би трябвало да стопира ", сподели той. По материали от БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР