На 19 август 1991 г. е извършен неуспешен опит за

...
На 19 август 1991 г. е извършен неуспешен опит за
Коментари Харесай

Как КГБ и ретроградните генерали извършиха пуч срещу Горбачов?

На 19 август 1991 година е осъществен несполучлив опит за държавен прелом против президента на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов. На 18 август президентът е изолиран в кримската му резиденция " Форос ", до момента в който е в лятна отпуска. На идващия ден вицепрезидентът на Съюз на съветските социалистически републики Генадий Янаев издава декрет за отстраняването на Горбачов заради " невъзможността да извършва служебните си отговорности по здравословни аргументи " и за въвеждането на изключително състояние в някои региони на страната за период от шест месеца.

Създаден е Държавен комитет за изключителното състояние, отпред с Генадий Янаев.  В 9.00 часа няколко колони от танкове потеглят към центъра на Москва. В послание президентът Борис Елцин дефинира основаването на комитета като опит за държавен прелом. На 22 август 1991 година Михаил Горбачов се връща в съветската столица, след изтеглянето на военните. 

Българска телеграфна агенция напомня събитията от преди 32 години. Тогава ТАСС предава, че вицепрезидентът на Съюз на съветските социалистически републики Генадий Янаев е издал декрет, в който се оповестява, че заради здравословни аргументи осъществяването на отговорностите на президент на страната се разпорежда на Генадий Янаев. Указът е публикуван на съображение чл.127, ал.7 от конституцията на Съюз на съветските социалистически републики и влиза в действие от 19 август 1991 година

В послание на Янаев до държавните и държавните ръководители и до генералния секретар на Организация на обединените нации се акцентира, че в сходство с конституцията и законите на Съюз на съветските социалистически републики на цялата територия на страната се вкарва изключително състояние за период от 6 месеца. През този интервал цялата власт минава към Държавния комитет по изключителното състояние в Съюз на съветските социалистически републики. „ Приетите ограничения са краткотрайни. Те никога не значат отвод от курса на дълбоки промени във всички области на страната и обществото ”, се акцентира в обръщението на Янаев, представено от ТАСС.



Лидерите на августския пуч от ляво на дясно: министърът на вътрешните работи на Съюз на съветските социалистически републики Борис Пуго, вицепрезидентът на Съюз на съветските социалистически републики Генадий Янаев, заместник-председателят на Съвета за защита Олег Бакланов. Те основават Държавен комитет за изключителното състояние

Президентът на Съветския съюз Михаил Горбачов, който отсъства от Москва, тази заран бе освободен от поста си „ по отношение на невъзможността да извършва отговорностите си по здравословни аргументи “ и в „ обособени места “ на територията на страната е оповестено изключително състояние, оповестява ТАСС.

Функциите на Горбачов се предават на вицепрезидента Генадий Янаев и се образува Държавен комитет за изключителното състояние. Указът за освобождението на Горбачов е подписан от Янаев, като „ вицепрезидент на Съюз на съветските социалистически републики “.

Извънредното състояние е почнало да работи от 4.00 ч. на 19 август. В декларация на „ руското управление “ се споделя, че тези ограничения се подхващат за превъзмогване на „ дълбоката и всестранна рецесия, на политическата и междунационална борба, на хаоса и анархията, които заплашват живота и сигурността на жителите на Съветския съюз, на суверенитета, териториалната целокупност, свободата и независимостта на страната.

Комитетът по изключителното състояние разгласява първото послание към руския народ, в което се предизвестява, че над страната е „ надвиснала смъртна заплаха “ и че започнатата по самодейност на Михаил Горбачов политика на ре­форми е отишла в „ задънена улица “.

В страната се появиха екстремистки сили, по­ели курс към очистване на Съветския съюз, на разрушение на страната и завладяване на властта непременно, се споделя в обръщението. Потъпкани са резултатите от на­ционалния референдум за единение на отечеството, считат създателите му.

Кризата на властта се отрази пагубно върху стопанската система и в случай че не бъдат подхванати бързи и решителни ограничения за нейното стабилизиране, в доста близко време е неминуем гладът и ново обедняване, от което до всеобщите прояви на стихийно национално неодобрение с разрушителни последствия има единствено една крачка. Задълбочаващото се дес­табилизиране на политическата и икономическата конюнктура в Съветския съюз подкопава позициите на страната в света, акцентира Комитетът. 



Комитетът поема цялата отговорност за ориста на родината и е решен да пред­приеме най-сериозни ограничения за бързо извеждане на страната и обществото от кри­зата. „ Ние сме за същински демократични процеси, за поредна политика на промени, водеща към възобновяване на родината, към нейния стопански и социа­лен подем, който ще й разреши да заеме почтено място в международната общественост на нациите “, се акцентира в обръщението.

Ние сме миролюбива страна и абсолютно ще съблюдаваме поетите отговорности. Вся­какви опити със страната ни да се приказва на езика на диктата, от който и да са нап­равени, уверено ще бъдат пресичани, предизвестява комитетът. Призовават се всички жители на Съюз на съветските социалистически републики да осъзнаят дълга си пред родината и всестранно да под­крепят Държавния комитет за изключителното състояние в Съюз на съветските социалистически републики и напъните за из­веждане на страната от рецесията. 

На 19 август 1991 година Държавния комитет по изключителното състояние популяризира разпореждане номер едно, в което се дефинират ограниченията, нужни „ за отбрана на жизненоважните ползи на народите и жителите на Съюз на съветските социалистически републики, независимостта и териториална целокупност на страната, възобновяване на законността, правовия ред, за стабилизиране на ситуацията, превъзмогване на извънредно тежката рецесия, недопускането на безпорядък, безредица и братоубийствена война “. 

С документа, публикуван от ТАСС, се подрежда на органите на властта на всички нива строго да съблюдават режима на изключителното състояние, а в случаите, когато не са в положения да го създадат, осъществяването се разпорежда на лица, особено упълномощени от Държавния комитет по изключителното състояние.

С постановлението се разформироват структурите на властта, военизираните групировки, които работят  в нарушаване на конституцията на Съюз на съветските социалистически републики, законите и решенията на органите на властта, които опонират на конституцията, се афишират за недействителни.

Прекратява се активността на политическите партии, придвижвания и организации, които препятстват нормализирането на ситуацията. Прекратява се активността на Съвета за сигурност, чиито функционалности краткотрайно поема Извънредният комитет по изключителното състояние. 

Нарежда се на жителите и институциите неотложно да предадат всички намиращи се у тях типове огнестрелно оръжие, взривни субстанции, военна техника и муниции. Министерство на вътрешните работи, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Министерството на защитата би трябвало строго да наблюдават за осъществяването на това решение, а при положение на отвод - да изземват оръжието и да притеглят нарушителите към строга наказателна и административна отговорност. 

На Министерство на вътрешните работи, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Министерството на защитата се разпорежда да обезпечат резултатно взаимоотношение на правозащитните органи и въоръжените сили за гарантиране на публичния ред и сигурността на страната, обществото и жителите. Забраняват се митингите, уличните шествия, демонстрациите и стачките. В случай на нужда да се вкарва комендантски час, да се ускори граничния! и митническият надзор, да се поемат под защита най-важните държавни и икономически обекти, уверено да се пресичат разпространението на провокаторски клюки и дейностите провокиращи нарушаването на реда, се споделя в постановлението. Строго ще се на споделя неподчинението на длъжностни лица, гарантиращи спазването на режима на изключителното състояние.

С постановлението се вкарва надзор върху средствата за всеобща информация, който ще се реализира от специфичен орган към Държавния комитет по изключителното състояние.

За гарантиране на естествената активност на всички браншове на националното стопанство през интервала на стабилизирането на отвесните и хоризонталните връзки сред стопанските субекти на цялата територия на Съюз на съветските социалистически републики, се сочи в постановлението, се подрежда праволинейно да се извършват избраните размери на произвеждане, доставки на първични материали, материали и съставни елементи. Нарежда се установяването на непоколебим режим на икономии на материално-технически средства и валута, разработка на съответни ограничения за битка с безстопанствеността, с „ стопанската система в сянка “, корупцията, разхищенията, укриването на артикули и други нарушавания в икономическата област. Постановлението прави несъвместима работата в структурите на властта и предприемаческата активност.

На Министерския съвет се разпорежда: в едноседмичен период да извърши инвентаризация на всички продоволствени запаси и промишлени артикули от първа нужда, да заяви на народа с какво разполага страната и да подсигурява най-строг надзор върху опазването и разпределението им. Особено внимание ще се отдели снабдяването на детските ясли и домове, учебните заведения, лечебните заведения, а също на пенсионерите и инвалидите. 

В едноседмичен период, се сочи в документа, Министерският съвет би трябвало да предложи заледяване и понижаване на цените на някои типове артикули от първа нужда, на първо място за деца, на услугите за популацията, на публичното хранене, а също по този начин повишение на заплатите, пенсиите, помощите и обезщетенията двуседмичен период би трябвало да се разработят ограничения за определянето на размера на заплатите на ръководителите на всички нива на политическото и стопанско ръководство. Вземайки поради тип сериозното състояние, подрежда се да се вземат изключителни ограничения за прибиране на реколтата, като при положение на нужда се изпращат служащи, чиновници от предприятия и организации, студенти и военнослужещи. 

В двуседмичен период Министерски съвет би трябвало да показа проект за извеждане на горивно-енергийния комплекс от рецесията и подготовката му за зимата. В едномесечен период би трябвало да бъдат показани ограничения за радикално възстановяване жилищното строителство за пет години напред. Централните и месните органи на властта се задължават да отделят първостепенно място на обществените потребности на популацията, да търсят благоприятни условия за значително възстановяване на гратис здравно

Държавният прелом в Съветския съюз провокира изненада, както на всички места, по този начин и в основните квартири на НАТО и на Европейската общественост тук. Комитетът по политическите въпроси при Съвета на НАТО, формиран от заместник-ръководителите на делегациите на 16-те страни членки, незабавно свика изключително съвещание и се чака да одобри специфична декларация до края на деня.

Генералният секретар на НАТО Манфред Вьорнер съобщи, че организацията следи събитията в Съветския съюз с „ огромно безпокойствие “. Вероятно на следващия ден или вдругиден се чака да се състои съвещание и на Съвета на НАТО, формиран от непрекъснатите представители на страните членки. Засега няма смяна в положението на бойна подготвеност на НАТО, само че това може да се чака след съвещанието на Съвета. Когато рано тази заран пристигна новината за преврата, НАТО бе в положение на най-ниска подготвеност.



Обстановката в блокираната от елементи на армията и милицията Москва остава напрегната, само че наподобява, че Комитетът по изключителното състояние на Генадий Янаев има цялостен надзор върху руската столица, съобщи " Ройтер " на 20 август. Руският парламент, където се намира и президентът Борис Елцин продължавал да се охранява от стотици стачкуващи и девет включили се танка. Около постройката били издигнати барикади, придвижването е заградено от тролейбуси и рейсове с продупчени гуми. Въпреки възбраната по силата на изключителното състояние и през днешния ден хиляди стачкуващи излезли на улиците да стачкуват против отстраняването на Горбачов, само че техният брой наподобява намалял спрямо през вчерашния ден.

За през днешния ден е планувана и протестна проява  на Манежния площад, само че като цяло ситуацията в града наподобява спокойна. " Ройтер " отбелязва, че жителите на Москва още веднъж демонстрират отвращение да приказват с задграничните публицисти, както в предишното, а " Франс прес " показва, излезлите през днешния ден осем от деветте позволени вестника са цялостни с еднообразна информация.

„ Известия “, който единствен от реформистките издания получи позволение комитета по изключителното състояние да излиза, не беше напечатан след възбраната за издание на указите на съветския президент Борис Елцин, призоваващи за обща стачка и гражданско непокорство. ТАСС заяви, че през вчерашния ден се е състояло съвещание на държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики, на което били прегледани „ неотложните задания, произлизащи от декларацията на руското управление и от решенията на Държавния комитет по изключителното състояние “.



Разпространяват се спорни известия за местонахождението на Михаил Горбачов, който съгласно някои „ очевидци “ бил качен нощес на аероплан в Симферопол и откаран в незнайна посока. Един от помощниците на Борис Елцин осведоми депутатите в съветския парламент, че по някои сведения Горбачов може би е докаран нощес в Москва на борда на специфичен боен аероплан. Самият Елцин настоя пред ръководителя на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики Анатолий Лукянов да се провежда медицински обзор на Горбачов в наличие на лекари от Световната здравна организация и в случай че здравето му разрешава руският президент да се върне на поста си. Елцин изискал също в период от 24 часа да се срещне с Горбачов в наличието на новите руски ръководители.

След апела на кмета на Ленинград Анатолий Собчак жителите на града са излезли на улиците и се насочват към центъра и към главните входни автомагистрали, с цел да попречат на възможното нахлуване на войски. Франс прес заяви, че пред Зимния замък са се събрали повече от 100 хиляди души, с цел да стачкуват против свалянето на Горбачов.

Според известие на Руската осведомителна организация рано тази заран колона от 120 танка и 60 бронетранспортьора се е насочила към Ленинград. За напредване на военни елементи заяви и естонската организация ЕТА, съгласно която към 9 часа сутринта колона от бронетранспортьори и камиони с бойци са били на към 10 километра от Талин.

Съветски военни елементи заемат телевизионни и радиостанции, телефонни централи в прибалтийските републики, военни кораби са блокирали основното пристанище на Естония, Талин.

Засега има известие за една жертва в Рига, където съгласно " Асошиейтед прес " елементи на вътрешните войски на Съюз на съветските социалистически републики са умъртвили един водач. Литовският парламент реши на изключителна сесия да се причисли към апела на Борис Елцин за обща стачка и прикани предприятията да провеждат манифестации в поддръжка на реформисткото управление на Руската федерация. Говорител на украинския парламент заяви за видяно напредване на войски на към 30 км от Киев.

Руската осведомителна организация заяви за арестуването на командващия парашутните войски военачалник Павел Кравчев, откакто той изпратил парашутисти от Тула да оказват помощ за отбраната на постройката на съветския парламент. ТАСС заяви от Бишкек, че там е освободен от поста му ръководителят на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Киргизстан, откакто „ подал молба за пенсиониране “, а подразделения на вътрешните войски охраняват всички значими обекти.



Борис Елцин пред постройката на държавното управление на 19 август 1991 година прикани да бъде подкрепена законната власт отпред с Горбачов

Призивът на Елцин за обща стачка беше последван от хиляди миньори в Сибир и Далечния север, съобщи Асошиейтед прес. Говорител на миньорските профсъюзи от Кемерово, Сибир, съобщил, че 26 мини са изцяло затворени. Стачкували миньорите във Воркута, където градът бил изцяло неподвижен, и в Кузнецкия басейн. Работниците от Тюменския петролодобивен комплекс оповестили, че поддържат апела на Елцин, само че няма да стачкуват от безпокойство да не провокират гражданска воина.

*****



В нощта на 20 против 21 авгсут се пролива първата кръв. При конфликти умират трима бранители на Белия дом – Дмитрий Комар, Иля Кричевски и Владимир Усов. Сутринта на 21 август стартира преломът. Министърът на защитата на Съюз на съветските социалистически републики, членът на ГКЧП Дмитрий Язов издава заповед за изтеглянето на войските от Москва.

Същия ден на изключителна сесия на Върховния съвет на РСФСР депутатите осъждат дейностите на пучистите. Освен това те гласоподават за премахване от постовете им на ръководителите на всички райони, подкрепили метежа.

В нощта на 22 август самолетът с Горбачов, Руцкой и Силаев каца на московското летище Внуково-2. Същия ден повече от пучистите са задържани, а един от членовета на ГКЧП – шефът на Министерство на вътрешните работи Борис Пуго – се самоубива.

По пладне последователите на Борис Елцив провеждат манифестация край Белия дом, където е оповестено за решението бяло-синьо-червеното знаме да стане държавен байрак на Русия. Новият знак за първи път е повдигнат над Белия дом. В нощта на 22 против 23 август става и още нещо знаменателно – при огромно скупчване на стачкуващи е демонтиран паметникът на Феликс Дзержински на Лубянския площад в Москва против постройката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

На 14 април 1993 година стартира развой против причинителите на преврата. На 23 февруари 1994 година те са амнистирани с решение на Държавната дума на Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР