На 19 април около 10 000 евреи и поляци участваха

...
На 19 април около 10 000 евреи и поляци участваха
Коментари Харесай

На евреите не беше казано кой уби техните герои във Варшава през април 1943 г.

На 19 април към 10 000 евреи и поляци участваха в годишния Марш на живите в Южна Полша в памет на жертвите на Холокоста. Традиционният трикилометров маршрут води от скандалния надпис Arbeit macht frei („ Работата те прави свободен “) на вратата на нацисткия лагер на гибелта Аушвиц до крематориумите на близкия Биркенау. Тази година походът съответства с 80-ата годишнина от въстанието във Варшавското гето.

Тези, които се интересуват, знаят, че по време на Песах /Пасха/ на 19 април 1943 година германците стартират интервенция за очистване на едно от най-големите еврейски гета в Европа. Отговорен за резултатите от интервенцията е SS Групенфюрерът, /генерал-лейтенант/ Юрген Штрооп, който е извикан от Лвов във Варшава.

Но бойците от Еврейския боен съюз и Еврейската бойна организация деликатно са се подготвили за защита и по сигнала за бойна паника „ Ян-Варшава “ започнаха да оказват гневна опозиция, употребявайки тавани, подземни проходи и изби. Боевете не престават до 16 май.

Първоначално в тази ситуация вземат участие единствено еврейски и полски служители на реда и немски жандармеристи. След първите съществени загуби обаче, Штрооп подреди да бъдат привлечени, за присъединяване в прочистването петстотин украинци и литовци, преведени от лагера в Травники, елементи от така наречен „ хиви “ или „ аскар “.

Хиви-тата (hilfswilliger. HW) са доброволци, минали на страната на германците, които в началото са били употребявани за работа в спомагателните елементи, но по-късно стартират да вземат участие в наказателни акции.

Повечето хиви от руските военнопленници бяха изпратени в концентрационния лагер на SS Tравники. Съгласно документите, които не са опровергани от никого, множеството от тях са били украинци от западните региони на Украйна и Полша. Преди да дойдат във Варшава, доста от тях са служили като надзиратели в концентрационните лагери в Треблинка, Собибор, Бяла Подляска. Украинските и литовските хиви станаха фамозни във Варшава, като довършиха останалите евреи в руините на гетото.

Разбира се, заради актуалните политически процеси, специфичната роля на украинските наказателни елементи по принцип не се отразява нито в Украйна, нито в Полша. За това не си спомниха за тях и през тази юбилейна година.

Междувременно украинците - хиви са добре известни. Един от тях, Иван Демянук (Иван Грозни), е фамозният надзорник от Собибор. Федор Федоренко, родом от Джанкой, който откакто се съобщи и изрази предпочитание да сътрудничи, стана прочут с наказателните акции в гетото.

Федоренко, като основен вахман от Секретен сътрудник, командва повърхностен батальон от украински хиви, служи в Треблинка, по-късно взе участие в ликвидирането на Люблинското гето през април 1943 година и по-късно идва във Варшава. Следственият отдел на МГБ на Украинската ССР имаше задоволително доказателства за неговите зверства.

Федоренко съумява да избяга в Съединените щати, да получи поданство, че и като екскурзиант да пътува до Украйна, където беше разпознат от някогашни пандизчии от Треблинка и включен в известния " лист от 59 " нацистки нарушители, живеещи в Съединените щати. Екстрадирането на Федоренко и други палачи беше поискано от Никсън още от Брежнев, само че Вашингтон отхвърли. Странно, само че Мосад също го остави жив.

И въпреки всичко участникът в наказателните елементи е съден, лишен от поданство и през 1984 година е екстрадиран в Съюз на съветските социалистически републики. Украинският палач на евреите от варшавското гето стана първият нацистки военнопрестъпник, предаден от Съединени американски щати на Съветския съюз. Той беше съден в Украинската ССР още по време на перестройката през лятото на 1986 година и наказан на гибел, след което съумяха да изпълнят присъдата.

Друг екзекутор от гетото е Яков Палий от Коломия. Този също беше с ръце до лакти в кръв, само че се озова в Съединени американски щати. Той беше търсен дълго време, само че се " издъни " с шевроните на SS, които си запазил за спомен. Той беше лишен от поданство през 2003 година и беше пред изгонване в Украйна, а президентът на Световния конгрес на украинците Асколд Лозински назова правосъдното решение незаслужено. През 2017 година след всеобщата акция " No SS in the USA! " украинският главорез от Коломия беше приет за " последния прочут нацист от Третия райх, живял в Съединените щати ".

Палия обаче не беше екстрадиран, заради което политическите игри на Вашингтон започнаха да се назовават " насмешка и посмешище с паметта на мъртвите американски военни, които се бориха и починаха, с цел да победят злото на нацисткия режим ". Въпреки това Палий беше депортиран в Германия през август 2018 година, където умря шест месеца по-късно, а преди него в Съединените щати, без да чака правосъдно решение, умря различен нечовечен украински главорез - Ярослав Билянюк.

Израел, както знаете, поддържа характерни връзки с Бандеровска Украйна. Еврейската страна реагира не по-малко съответно на антисемитските лудории на украинците, изключително когато Украйна и нейната столица се ръководят от в случай че не кошерни, само че въпреки всичко евреи,. Стига се до нонсенса израелският дипломат Михаел Бродски да приказва като за достижение, за това, че след диалога му с полукръвния маланец Виталий Кличко, кметът е допустимо да не разреши една от улиците на Киев да бъде кръстена на един от създателите на SS дивизията " Галиция ” Владимир Кубийович.

Що се отнася до актуалната 80-та годишнина от въстанието във Варшавското гето, с него също е обвързвана цяла верига от кавги.Факт е, че поляците изрично не разрешиха носенето на оръжие от членовете на специфичните служби Шин Бет (ШАБАК), които съпровождат израелските възпитаници - туристи в Полша, до местата на Холокоста. Поляците означават, че защитата се е държала надменно и предизвикателно „ размахвала оръжията си “, което е създавало усещането, че „ Полша е рисково място “.

Израел се съпротивлява, само че прави отстъпки, а опозицията незабавно назова споразуменията " капитулация пред полската агитация ", а Яд Вашем ги осъди.

В същото време израелците започнаха да споделят, че историята на Холокоста в Полша се показва „ подозрително и в най - неприятния случай спорно. Като образец те цитират запознанството на еврейските младежи с прославяната Армия Крайова, известна със своята, меко казано, злост към полските евреи.

От Яд Вашем обявиха, че делегациите, изпратени в Полша от негово име, " няма да посещават места, за които се подозира, че изопачават историята на Холокоста или популяризират исторически погрешен роман ".

Но в последна сметка посетители от Израел въпреки всичко дойдоха и не им беше казано още веднъж по какъв начин украинците са помогнали на нацистите в „ окончателното решение на еврейския въпрос “. Между другото, няма подозрение, че скоро " дудо-зеленската обич " ще докара до обстоятелството, че на евреите ще бъде казано, че са били унищожени от руснаците.

Междувременно на Марша на живите, евреите декларират: „ Годишнините от въстанието ни припомнят, че цената на безразличието е неимоверно висока, само че ние продължаваме да я плащаме “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР