На 19.11.2019 г. КФН обяви в прессъобщение до медиите, че

...
На 19.11.2019 г. КФН обяви в прессъобщение до медиите, че
Коментари Харесай

Обществено обсъждане на системата „Бонус-малус“ ще стартира в началото на 2020 г.

На 19.11.2019 година КФН разгласи в прессъобщение до медиите, че планът на Наредба по член 490, алинея 5 от Кодекса за застраховането и предлагането за модел на системата „ Бонус-малус " към този момент са готови за пускане на публично разискване. Отговорни за плана са три институции: Комисията за финансов контрол ( КФН), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС). В процеса на разработване интензивно се включи и Държавната организация за пътна сигурност.
Поради високия публичен интерес, КФН, като главен водещ в съставянето на системата „ Бонус-малус ", е разгласила на интернет страницата си плана на Наредба за системата „ бонус-малус " по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност " на автомобилистите, дружно с претекстовете към нея, както и план за следващи промени в Наредба № 49 от 16.10.2014 година за наложителното обезпечаване по застраховки „ Гражданска отговорност " на автомобилистите и „ Злополука " на пасажерите в средствата за публичен транспорт, които показват изцяло модела на действието на бъдещата система (https://www.fsc.bg/bg/normativna-uredba/obshtestveni-konsultatsii/bonus-malus-2019/).
КФН употребява механизма за публично разискване, с цел да бъде осъществено задълбочено изследване на публичната реакция и с цел да даде опция на всички заинтригувани страни да вземат отношение по препоръчаната система „ Бонус-малус ".
Предстои направените оферти и мнения да се обсъдят от КФН, Министерство на вътрешните работи и МТИТС и тогава, след коледните и новогодишни празнични дни, при започване на идната година, окончателният план на Наредбата за системата „ Бонус-малус " по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност " на автомобилистите да се разгласява на Портала за публични съвещания и интернет страниците на трите институции за пускане на законоустановения период за едномесечно публично разискване.
Приемането от КФН, Министерство на вътрешните работи и МТИТС на Наредбата за системата „ бонус-малус " по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност " на автомобилистите може да се реализира едвам след приключването на посочения период и обнародването ѝ в Държавен вестник, което се чака да се реализира не по-рано от месец март 2020 година
В допълнение на каналите за събиране на публичното мнение, на 03 декември се състоя и експертно разискване във Висшето учебно заведение за обезпечаване и финанси (ВУЗФ), на което участваха Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българска асоциация на потърпевши при произшествия, Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", „ Институт за пътна сигурност ", Гаранционен фонд, представители на Министерство на вътрешните работи и на МТИТС. По време на разискването, в извънредно потребен дух, специалистите затвърдиха поддръжката си към модела, като показаха и градивни и съществено аргументирани оферти за усъвършенствания в системата „ Бонус-малус ".
Всички страни се сплотиха към главната цел, че би трябвало да се внедряват нови принадлежности за понижаване на броя на жертвите на пътя в България. От началото на 2019 година до края на октомври, съгласно данните на Министерство на вътрешните работи, злополуките са над 5000, като при тях починалите са близо 500 души, а ранените са повече от 6800.
През 2018 година в страната са регистрирани 6684 тежки пътнотранспортни катастрофи (ТПТП), при които са починали 611 и са ранени 8466, от които 6478 леко и 1988 тежко.
България е и преди всичко в Европейски Съюз по брой починали при произшествия с леки коли на 1 милион поданици. Това демонстрира разбор на Евростат за наклонността със злополуките на пътя с съдбовен край през 2017 година
Характеристиката на съдбовните произшествия при обособените категории транспортни средства демонстрира, че България се подрежда с най-голям дял смъртност в категорията на леките коли - 64 смъртни случая на милион поданици. Това е съвсем шест пъти повече от най-ниското съответствие в Малта - 11. Средният индикатор за Европейски Съюз е 23 смъртни случая на 1 милион при категорията леки коли.
По данни на Министерство на вътрешните работи за интервала 2011-2017 година при ПТП с преден конфликт са починали 910 души, а ранените са 6 995, като по-голямата част от потърпевшите нямат никаква виновност за злополуката.
Фокусът на системата „ Бонус-малус " в световен проект е върху стимулиране на отговорно държание на пътя на водачите и върху уговорките на притежатели на МПС. Целта на „ Бонус-малус " е да поправя в дълготраен проект държанието на участниците на пътя, да промени настройката на мислене при шофиране и да ускори вниманието към спазването на разпоредбите за придвижване. Системата „ Бонус-малус " слага акцент върху директната връзка сред държанието на водачите на пътя, спазването на отговорностите на притежателите на МПС и равнищата на пътен травматизъм в България.
„ Бонус-малус " има за цел да подтиква добросъвестните водачи, чиято застрахователната награда по застраховка „ Гражданска отговорност " ще понижава и да глоби рисковите водачи посредством възнаграждение на по-висока застрахователна награда, избрана на база на рисковото им държание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР