На 19.01.2023 г. се състоя Първа копка“ по проект №

...
На 19.01.2023 г. се състоя Първа копка“ по проект №
Коментари Харесай

Направиха първа копка по проект „Създаване на център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв. Столипиново“

На 19.01.2023 година се състоя „ Първа копка “ по план № BGLD-3.002-0006-C01 „ Създаване на център за интегрирани обществени и здравни услуги на едно гише в кв. Столипиново “ с бенeфициент Община Пловдив, който се финансира по Програма „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи “  посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство  2014-2021г. 

Общата стойност на плана е 2 310 451.09 лева – БФП. Програмен оператор е Министерство на образованието и науката.

На събитието участваха зам.-кметът по спорт, юношески действия и обществена полита Георги Титюков, зам.-кметът на район „ Източен “ Ерол Садъков, директорът  на Дирекция „ Социална политика ” Веселина Ботева, доктор Надя Танева – шеф Дирекция „ Социално подкрепяне ” – Пловдив, Асен Карагьозов – ръководител фондация „ Рома “, Недка Василева – Петрова – началник на плана,  представители на проектантите на постройката, строителния контрол и Община Пловдив, учасвали в разнообразни стадии от подготовката на капиталовия план, други

Сградата се построява в кв. „ Столипиново “ на ул. „ Калина “  61 и е с разгърната и застроена повърхност от 474 кв. м. Съгласно подписания контракт със строителната компания ЕМТ СТРОЙ, дейностите ще се извършат за 180 календарни дни.

„ Това е следващият план в обществената сфера, който Община Пловдив завоюва. Благодаря на ръководещия орган – в тази ситуация МОН, които оцениха по достолепие нашия план. От 23 оферти, 8 бяха утвърдени, като нашият беше класиран на второ място. Благодаря на сътрудниците по плана – фондация Рома и фондация Норсенсус медиафорум – Норвегия, както и на ръководителя на плана Недка Петрова за нейните старания, с цел да се случи този план. На строителната компания поисквам слънчеви дни и да няма изненади, които не са нанесени в подземния кадастър, с цел да предадат постройката в период и тя да може да се употребява от хората, за които е предопределена “. С тези думи Георги Титюков откри събитието.

Председателят на фондация „ Рома “ Асен Карагьозов показа, че планът е новаторски за България. Той похвали Община Пловдив за положителните практики в обществената сфера и съобщи убеденост, че планът ще бъде мултиплициран и в други градове в страната.

Ръководителят на плана Недка Петрова съобщи, че задачата е да се основат условия за предварителна защита и възстановяване на настройката на популацията към образованието и здравните потребности. „ В центъра ще правят и съпътстващи услуги, като да вземем за пример даване на храна за най-уязвимите групи, ще има занимания по музика и изкуства, занимания по български език. Тук ще работят 13 индивида – здравни и просветителни посредници, обществени служащи, музикален възпитател, експерт по изкуства “,  показа Недка Петрова.

„ В квартала има филиали на много институции. Идеята е не е единствено да ги поддържаме, когато дойдат с съответен проблем, а експертите да ги съветват и насочват, с цел да не се разхождат по институциите. Идеята е да приобщим популацията да разпознава институциите като благожелателно място “,  добави д-р Надя Танева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР