На 18 юни 2019 г., четвъртък, стартира първи етап на

...
На 18 юни 2019 г., четвъртък, стартира първи етап на
Коментари Харесай

Започва съревнованието за „ЛЮБИМА МАРКА”

На 18 юни 2019 година, четвъртък, започва първи стадий на потребителската ранглиста “ЛЮБИМИТЕ МАРКИ ”. Инициативата е единствената потребителска онлайн ранглиста в България. Тя се организира за 12-та поредна година и дава опция на потребителите да дефинират марките, които обичат и които измежду огромна конкуренция са спечелили тяхното доверие и сърца. Инициативата е учредена единствено и само върху мнението и настройките на потребителите.

„ ЛЮБИМИТЕ МАРКИ ” не разчита на жури при номинациите – те са свободни, учредени само на потребителските желания и не включват специфични пазарни критерии. В това се крие и уникалността на„ ЛЮБИМИТЕ МАРКИ ”. Те показват не експертното, а потребителското мнение за брандa.

“ЛЮБИМИТЕ МАРКИ ” се организира в три стадия. Гласуването се прави онлайн на адрес: www.mylovemarks.eu след предварителна регистрация. Потребителите предлагат или гласоподават, като удостоверяват избора си през линк, изпратен автоматизирано на електронната им поща, посочена за контакт. Непотвърдените гласове не се регистрират. Гласуването се прави в най-малко 20 категории.

Подбрани са над 30 категории, в които всеки участник има опция да дефинира коя е неговата обичана марка. Критерият, по който ще се излъчат марките в обособените категории, ще бъде броят на подадените гласове.

Първият стадий започва в четвъртък, 18 юни, и ще продължи до 26 юни. В рамките на 9 дни потребителите избират (номинират) желаната от тях марка в падащо меню за всяка от подбраните категории. Този стадий цели да отсее Топ 6 на най-предпочитаните марки в другите браншове. В идващия кръг не престават тези 6 марки в категория, събрали най-вече потребителски гласове.

Втори стадий ще се организира от 29 юни до 5 юли, като в този интервал потребителите могат да посочат до 3 от 6-те траяли марки в другите категории. Целта на този стадий е да покаже кои 3 марки в бранш ще продължат в трети финален кръг на класацията.

Трети стадий започва на 8 юли и ще продължи до 14 юли в това число. На този стадий потребителите ще дефинират марка №1 във всяка категория, както и подгласничките, които ще бъдат на второ и трето място. Официалният коктейл по връчването на документите ще се организира на 16 юли.

БРАНД МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА:

За повторно ще бъдат връчени и призове за бранд мениджърите, маркетинг мениджърите и комуникаторите, развили и наложили марката измежду потребителите – тези, които са съдействали с креативност, новаторска тактика и съответен информационен проект за мощното наличие на продукта/услугата и прочувствената му връзка с потребителите. Това са експертите, стоящи зад всяко обръщение, слоган, публикация, постове в обществените мрежи, които схващат потребностите на своите почитатели и непрекъснато са покрай тях. Те поддържат жив огъня на любовта сред марката и потребителя.

Ето за какво екипът на класацията, следвайки публичния избор и резултати в границите на класацията, ще възнагради и експертите, виновни за превръщането на една марка в желана и обичана. Като връчи награди освен на спечелилите марки във всяка категория, а и на експертите, стоящи зад сполучливия бранд – на марките-финалисти в ТОП 3.

Въвеждате нова марка на пазара? Препозиционирате комерсиална марка? Намирате локалното в един световен бранд? Разчупвате стандартите и провокирате?
Вашето място е в „ Бранд управител на годината ”. Целите на състезанието са да се разгласят резултатите от сполучливи акции и да отличат най-динамичните и новаторски експерти, които стоят зад тях.

ТОП СЪБИТИЕ ЗА БРАНД МЕНИДЖМЪНТ:
„ BRAND TALKS ” – The Second Branding Conference

Освен класацията и церемонията по награждаване на марките и техните мениджъри, ще се организира и на ден събитие, на което ще бъдат показани най-новите подходи и трендове в бранд мениджмънта. Ще имате и неповторимата опция да чуете историите на триумфа на едни от водещите международни марки и експерти. Световноизвестни експерти в региона на маркетинга, рекламата и ПР-а ще се причислят към нас, с цел да споделят своя опит и да дадат скъпи рекомендации кое е разковничето и по какъв начин би трябвало да поддържаме връзка със актуалния консуматор, с цел да имаме прочувствена връзка и лоялни клиенти. Ще чуете вдъхновяващи истории, образци от практиката и скъпи препоръки по какъв начин да извършите своя бранд не просто сполучлив, а обичан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР