На 18 юли - понеделник се навършват 185 години от

...
На 18 юли - понеделник се навършват 185 години от
Коментари Харесай

Откриват паметник на Левски за 185 години от неговото рождение в Ямбол

На 18 юли - понеделник се навършва т 185 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

По този мотив в 9:30 часа ще стартира церемонията по тържественото разкриване на неговия бюст-паметник в Ямбол, повдигнат на улица „ Георги Раковски “, вдясно от постройката на Общината.

В нея ще вземат участие почетен часовой и представителни елементи от гарнизон Ямбол, както и Духов оркестър при Народно читалище „ Съгласие - 1862 “ с диригент маестро Васил Шейтанов.

Ямболски духовници ще отслужат водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена и къса поетична стратегия, отдадена на Дякона. Кметът Валентин Ревански ще прочете празнично слово, а в края на церемонията ще бъдат поднесен и венци и цветя в символ на благодарност към делото на Апостола.

Автор на бюст-паметника на Васил Левски е скулпторът Любомир Добрев, който завоюва състезанието, проведен от Община Ямбол. Идеята за основаването на монумент на Дякона поражда още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков - основател на Сдружение „ Левски-Дяконът “.
 Община Ямбол
През април 2019 година Общински съвет дава единодушие за слагане на паметника. До 2021 година обаче средства за акцията не бяха събрани, а дарителската сметка на Сдружението беше закрита.

Тогава новото управлението на Общината взе решение да подкрепи начинанието и дарителската самодейност, в която се включиха доста компании, организации, жители, възпитаници и общински съветници, започва тъкмо преди година.

Общината благодари на всички, които поддържаха тази родолюбива идея!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР