На 18 януари Православната църква почита паметта на Свети Атанасий

...
На 18 януари Православната църква почита паметта на Свети Атанасий
Коментари Харесай

Църквата почита Свети Атанасий Велики

На 18 януари Православната черква уважава паметта на Свети Атанасий Велики. Светецът е прочут като герой за достоверното и истинно обучение на църквата. Свети Атанасий е определян като „ татко на православното богословие, тъй като аргументира богословски и дефинитивно православната триадология - че трите лица на Светата Троица – Бог, Син и Свети Дух са единосъщни и равни. 
Свети Атанасий става знаме и дирек на православието след Първия космополитен събор, когато арианите на изток получават доста огромна поддръжка. Тогава православните християни са гонени, преследвани и маргинализирани. Атанасий остава несклоняем до послендите си дни против това статукво, поради което е живял в заточение.
" Свети Атанасий Велики е роден някъде в интервала към 295 година в столицата на Египет Александрия. Произхожда от оскъдно християнско семейство. Получил е прелестно обучение и все пак учи старателно свещеното писание “, напомни Отец Георги Марков – духовник в храма " Св. Атанасий " в софийското село Лозен.  
„ Той застъпва това време на най-тежките гонения преди признаването на християнството за законна вяра в Римската империя. Полага най-големи старания за построяването на институцията на църквата към този момент в границите на приетата от империята вяра “, посочи проф. Павел Павлов – учител и откривател по историческо богословие в Богословския факултет към Софийския университет.
 
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР