На 18 януари 2023 г. в Бест Уестърн Хотел Експо“

...
На 18 януари 2023 г. в Бест Уестърн Хотел Експо“
Коментари Харесай

Проведе се второто национално събитие по проект „Знания за Натура 2000

На 18 януари 2023 година в „ Бест Уестърн Хотел Експо “ – София се организира второто национално събитие по план „ Знания за Натура 2000 “. Актуалната тематика „ РОЛЯ И УЧАСТИЕ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ В ПРОЦЕСА НА РАЗРАБОТВАНЕ НА ПЛАНОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НАТУРА 2000 “ притегли над 120 души от цялата страна: представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), районните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), други министерства и изпълнителни организации, регионални администрации, басейнови дирекции и дирекциите на национални и естествени паркове, държавни предприятия, институти към Българска академия на науките, университети, природозащитни неправителствени организации, сдружения на притежатели на парцели, асоциации на аграрни производители, бизнесмени и работодатели, ловно-рибарски сдружения и други Събитието беше намерено от госпожа Мария Бояджийска, зам. министър на околната среда и водите. Лектори бяха Светлана Папукчиева от Консорциум „ Комуникации за Натура 2000 “, началник на екипа и проф. Румяна Мечева, член на експертния екип, създал ограниченията в Националната рамка за предпочитани дейности за Натура 2000 (НРПД) за България.

В процеса на създаването на проектите е планувано дейното присъединяване на заинтригуваните страни, посредством включването им в комитети, които ще бъдат образувани към всеки орган за районно ръководство на екологичната мрежа. Плановете ще бъдат средносрочни, стратегически документи със период на деяние от 6 години. Финансирането им ще бъде обезпечено посредством ограниченията, включени в Националната рамка за предпочитани дейности за Натура 2000, за което е очакван финансов запас по другите стратегии за финансиране със средства на Европейски Съюз и националния бюджет.

В първия панел бе показана логиката на създаването на проектите и тяхното място в цялостния развой на ръководство на Натура 2000. Разяснени бяха главните функционалности на проектите и детайлите на тяхното наличие. Във втория панел бе показана НРПД, процесът на нейното създаване и форматът, одобрен от ЕК (ЕК). Разяснена бе връзката сред ограниченията в НПРД и задачите, които България си слага за поддържане или възстановяване на природозащитното положение на типовете и видовете естествени местообитания, които се опазват посредством екологичната мрежа. Представена бе системата за мониторинг за осъществяването на НРПД и знаците, въз основата на които това ще се реализира. В третия панел бе осъществен обзор на детайлното изложение на всички ограничения от НРПД. Дискусия по тематиките на обособените панели бе извършена в границите на четвъртия панел. Подчертана бе нуждата от ускорение на процеса на създаване на проектите за ръководство на Натура 2000.

Втората Национална акция по план „ Знания за Натура 2000 “ продължава с 28 районни събития: на 24 януари в Благоевград, на 31 януари в Перник, на 2 февруари в Пловдив, на 3 февруари в Пазарджик и така нататък Информационната акция ще обхване всички регионални градове в страната. Повече информация за районните събития от Втората национална акция можете да намерите на 

Документът е основан с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд, по  план BG16M1OP002-3.006-0001-C04  „ Знания за Натура 2000 “. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Консорциум «Комуникации за Натура 2000» и при никакви условия не може да се приема, че неговото наличие отразява формалното мнение на Европейския съюз и Управляващия орган.

www.eufunds.bg
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР