На 18-ти януари Huawei ще проведе мащабна презентация в Китай,

...
На 18-ти януари Huawei ще проведе мащабна презентация в Китай,
Коментари Харесай

Huawei напълно ще се избави от следите на Android в своята HarmonyOS: новата HarmonyOS NEXT ще се превърне в напълно самостоятелна операционна система

На 18-ти януари Huawei ще организира огромна презентация в Китай, по време на която ще показа новото потомство на операционната система HarmonyOS. Тя се назовава HarmonyOS NEXT и главната ѝ характерност ще бъде цялостната самостоятелност: тя няма да съдържа нито един ред код от Android.

Както е добре известно, сегашната HarmonyOS 4, както и предходните ѝ версии, се основават на AOSP (Android open source). Така да вземем за пример HarmonyOS 4 е дефинирана в Huawei Mate 60 Pro като Android 12. Но при HarmonyOS NEXT това няма да е по този начин: тя ще бъде построена върху ядрото на Harmony (Hongmeng) и ще бъде съвместима единствено със особено написани за нея приложения. Ако се направи опит за пускане на APK файл на устройство с HarmonyOS NEXT, системата ще заяви, че файлът не може да бъде отворен и стартиран.

В Китай това решение на Huawei провокира огромно търсене на програмисти, които могат да пишат приложения за HarmonyOS и са осведомени с нейната архитектура. Докато преди този момент един разработчик на програмен продукт можеше да се ограничи до едно и също приложение за Android и HarmonyOS, това към този момент няма да е допустимо. Над 400 софтуерни компании в Китай (от сферата на навигационните приложения, приложенията за пътешестване, финансовите приложения, игрите и т.н.) са почнали създаването на програмен продукт особено за HarmonyOS NEXT.

Според изследователската организация TechInsights през 2024 година HarmonyOS ще се трансформира във втората по величина мобилна операционна система в Китай след Android. С други думи, чака се HarmonyOS да надмине iOS във връзка с пазарния дял.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР