На 18-ти януари 2023 г. в Плевен се състоя официално

...
На 18-ти януари 2023 г. в Плевен се състоя официално
Коментари Харесай

Румен Радев: Плевен винаги е бил авиационен град - люлка на българската военна авиация

На 18-ти януари 2023 година в Плевен се състоя публично разкриване Изнесения комплекс за авиационно образование/ИКАО/ - един от най-мащабните планове, осъществени от ВВВУ „ Георги Бенковски “, след възобновяване му.

Церемонията стартира с водосвет за здраве, отслужен от свещеници от плевенския православен храм „ Света Троица “.



Президентът Румен Радев, който като висш главнокомандващ на Българската войска одобри строя, сподели:

„ За мен е голямо наслаждение да споделя с вас днешната гала по разкриване на Изнесения комплекс за авиационно обучение точно тук, на територията на град Плевен. Това е продължение на възобновяване на историческата правдивост за мощно и независимо военно-въздушно учебно заведение като център за авиационно обучение.

Затова днешното събитие по своята значителност е сравнимо с възобновяване на Военно-въздушното учебно заведение и то е значим акт за системата на висшето военно обучение за района на Плевен и за цялата българска авиационна общественост.

То е значима стъпка в развиването на Българската авиация, а тя се трансформира в предопределение за всеки, който свърже живота си с нея. Призвание, в което оцеляват и побеждават единствено персони с високи морални качества. Личности, които са подготвени за достойнството и любовта към България и към небето на България, да слагат на назад във времето своя живот и своето благоденствие.

Такива персони се построяват от ден първи, прекрачвайки прага на Военното учебно заведение, където витаят духът на военната просвета, дух и обичаи “.



В словото си, президентътподчерта всеотдайността и труда на управлението на ВВВУ „ Георги Бенковски “ и преподавателите, курсантите и студентите.

„ С безрезервната помощ на Община Плевен, на редица институции и другари на авиацията, те съумяха единствено три години след връщането на академичната автономия, да придадат този образ на Военното учебно заведение, като водещо в системата на висшето военно обучение.

Те съумяха да трансфорат учебното заведение в Национален център за подготовка на авиационни експерти, все по-привлекателен за младежите в България, а към този момент и за хора от други страни.

Затова е толкоз значимо отварянето на този изнесен комплекс и е несъмнено, че откриването му тъкмо тук в Плевен ще притегли още повече младежи и ще им помогне да усвояват по-уверено комплицираните авиационни науки “.

Президентът Радев насочи привет към управлението на Военното учебно заведение по тази причина, че сбъдна едно предпочитание на авиационната общественост от десетилетия.

„ Днес ставаме очевидци на първия випуск и най-накрая, летци, авиационни инженери да получават документ за летателна и инженерна дееспособност по разпоредбите на гражданската авиация “.

Румен Радев насочи думи на признателност към кмета на Плевен Георг Спартански и Общински съвет – Плевен, които единомислещо одобриха постройките на бившето Основно учебно заведение „ Марин Дринов “ да бъдат преотстъпени безплатно на Висшето военновъздушно учебно заведение.

„ Плевен, с изключение на страж на българската история, постоянно е бил и остава авиационен град – люлка на българската военна авиация и съм уверен, че това партньорство ще продължава и отсега нататък.

Мога да подсигурявам, че защото вие успяхте да покажете резултатите от взаимоотношението сред държавна и локална власт, страната ще продължи да ви поддържа по този начин, че дружно с общината в най-скоро време да забележим целия този район облагороден, да подхожда на равнището на вашите упоритости, обсег на мислене и качества “.

Президентът Румен Радев се обърна към управлението на учебното заведение, курсантите и студентите с думите:

„ Пожелавам ви да наситите със наличие този комплекс, да издигате непрестанно неговото качество. Да извършите по този начин, че тук да се срещат мощните български авиационни обичаи с модерните технологии на бъдещето и всички ние като страна да се радваме на вашите триумфи “.

След това, президентът и висш главнокомандващ на Българската войска Румен Радев връчи свидетелства за летателна дееспособност на десетима курсанти – третокурсници - специализация „ Летец-пилот “, които са първите, минали сполучливо цялостния курс на образование.

В почетния строй за посрещане на президента участвахаблокове от курсанти и преподаватели от ВВВУ,военнослужещи от Единния център за начална подготовка и в.ф. 38220, както и студенти от Медицински университет, ученици напартньорските учебни заведения - ИНУ „ Христо Ботев “, СУ „ Иван Вазов “, Спортно учебно заведение „ Г. Бенковски “, гвардейски отряди от ОУ „ Д-р Петър Берон “ и от град Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР