На 18-ти, 19-ти и 20-ти юни градовете София, Пловдив и

...
На 18-ти, 19-ти и 20-ти юни градовете София, Пловдив и
Коментари Харесай

Дуo от Виенската филхармония гостува във Варна

 На 18-ти, 19-ти и 20-ти юни градовете София, Пловдив и Варна ще бъдат домакини на kласически музикален концерт в осъществяване на фамилното дуо Eufonia от Виена: Шамита Ахенбах-Кьониг (виолончело) и Дохай Ахенбах (цигулка).

Дуото ще ни поднесe одухотворената музика на маестро Шри Чинмой, пленително аранжирана в типичен музикален прочит. Класически школуваните музиканти с лекост съчетават традицията на Запада с медитативния и йогически метод на композиране на Изтока, потапяйки ни в музика, която е красива, мощна и по едно и също време с това спокойна.

Посланието на всяко едно осъществяване е откровен израз на мощния блян на душата. Прекрасната музика на неповторимото 200-годишно виолончело и виртуозните звуци на цигулката са заричане за едно неповторимо мелодично странствуване.

Събитията са с Вход Свободен. Организатор е Шри Чинмой център – България. Философията на Шри Чинмой център е елементарна – с цел да имаме свят на съгласие и мир, би трябвало първо да стартираме със себе си. Когато всеки човек има повече мир, светлина и наслада, тогава цялото човечеството ще живее по-хармонично. По тази причина Шри Чиномой центровете провеждат духовни, културни, музикални, спортни и благотворителни събития по целия свят.

 

Концертът е въодушевен от духовния преподавател Шри Чинмой – той постоянно се е определял като “ученик на мира. "   Той е Учител по медитация - хилядолетната традиция на йога, само че в същото време и съвременен музикант, композитор, художник и публицист, приет по целия свят.

 

През 1970 година, по покана на Генералния секретар на Организация на обединените нации, У Тан, той вдъхва живот на “Медитация за мир в Организацията на Обединените народи " в Ню Йорк, където живее от 1964 година, откакто напуща Индия.

До гибелта си той постоянно организира седмични медитации и молитвени срещи.

 

За Шри Чинмой музиката е един от най-лесните и директни способи да упъти слушателя към откриването на неговото лично вътрешно благосъстояние. Запалва ентусиазма у хора от разнообразни култури и религии и предлага мигове на бездънен вътрешен мир, тишина и естетика.

 

Градовете София, Пловдив и Варна ще имат прелестната опция да се насладят на музикални аранжименти, богати на дълбочина, които предизвикват слушателя да се слее с магичната атмосфера и да показа мигове на завладяваща вътрешна хубост, или както споделя маестро Шри Чинмой:

 

" Сърцето ми е изпълнено с признателност към музиката,

тъй като тя непрекъснато ме държи в благозвучие

с моето вселенско аз. “

 

 

За седма поредна година в България се празнува Международния ден на йога. На 11 декември 2014 година Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с безусловно болшинство резолюция, по силата на която 21 юни  – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. поради всестранната изгода от тази антична процедура за здравето и благополучието в нашия съвременен свят ". В края на 2016 година ЮНЕСКО добави йога в листата на нематериалното културно завещание на човечеството.

 

Едновременно с това школите по йога както в София, по този начин и в цялата страна, ще отбележат празника по собствен характерен метод със събития, продължаващи през целия месец юни, като огромна част от тях ще бъдат онлайн. Те ще могат да бъдат гледани на фейсбук и на уебстраницата на Международния ден на йога – България.

 

Честванията на Международният ден на йога в България се реализират под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. господин Санджай Рана.

 

Eufonia Duo Wien са фамилно дуо, гостувало на интернационалния фестивал в Бодензее, интернационалния фестивал в Брегенц; включено е и в абонаментните концерти във Виена Концертхаус. Участвали са в разнообразни интернационалните летни фестивали и концертни поредици в Германия, Австрия, Италия и Съединени американски щати.

Изнасят благотворителни концерти за придвижването на Каритас приют и свирят за възрастни хора, следвайки концепцията на Йехуди Менухин за " Жива музика в този момент “.

Често посетители са в поредност от концерти, проведени от Музея за приложни изкуства в Geymüllerschlössl във Виена.

Стефан Ахенбах - Дохай

Учи цигулка и камерна музика в родния си град Фридрихсхафен, а по-късно и в консерваторията във Форарлберг при проф. Роланд Балдини.

Стефан Ахенбах се изявява във всички огромни градове на Европа и в чужбина, както в ролята си на първа цигулка с Виенския симфоничен оркестър, по този начин и като камерен музикант.

Между 1993 и 1997 година той е член на триото на Wiener Mozart (пиано трио), изнася концерти в такива известни концертни зали като Виенския концерт, Варшавската филхармония и Концертните къщи в Пекин и Шанхай.

Още от младите си години Стефан се интересува от направата на цигулки и му е даден късмет от производителя Юрген декор Ститенкрон самичък да направи цигулка. Дори през днешния ден той към момента се възхищава, виждайки по какъв начин се  създава нов инструмент. Стефан свири на цигулка от този занаятчия от 2002 година.

 

 

Шамита Ахенбах-Кьониг

Получава уроци по виолончело в родния си град Брегенц и в консерваторията във Форарлберг при проф. Пенелопе Гюнтер. По-нататъшно образование минава в музикалните университети в Залцбург и Виена и в университета Konservatorium Wien при проф. Йончо Байров, където приключва с отличие. Тя работи като музикант на свободна процедура и постоянно е канена да свири с разнообразни ансамбли, като Радиосимфоничния оркестър на Виена, Виенския концерт-Верейн и Виенските солисти на Бах.

Тя взе участие в концерти за камерна музика дружно с членове на Виенския симфоничен оркестър на фестивала в Брегенц. По покана на Ватикана изнася концерт за папа Йоан Павел II като част от камерен отбор през 1993 година

Шамита преподава виолончело и държи връх на Гинес за непрестанно свирене на този инструмент в продължение на 24 часа. Тя свири на виолончело, направено от Себастиан Далингер, Виена, през 1793 година.

Организатор на събитието: Шри Чинмой център – България

Концертът ще се организира във Варна на 20-ти юни 2021, 18:00 ч. в концертното студио на Радио Варна. Входът е свободен  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР