На 18 септември около 16.30 ч. в РИОСВ – Варна

...
На 18 септември около 16.30 ч. в РИОСВ – Варна
Коментари Харесай

РИОСВ откри откъде идва замърсяването на Южния плаж във Варна

На 18 септември към 16.30 ч. в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна постъпи сигнал, касаещ замърсяване с хигиенични материали- мокри кърпички в региона на Южен плаж, гр. Варна. Извършена е незабавна взаимна инспекция от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, БДЧР и Регионална лаборатория- Варна към Изпълнителна агенция по околна среда, в региона от вълнолома, в посока север- до плаж " Варна-север ".

При огледа е открито съществуване на мокри кърпички, пластмасови боклуци, клони, листа и други в морската вода и на плажната линия. Концентрацията на замърсването понижава от юг на север.

На 17 септември след обяд и през нощта над град Варна преваляха значителни превалявания. Замърсяването на плажната линия е вследствие на изобилните валежи  и запушването на решетка към преливника на разбъркан битов колектор към дъждовен колектор, заустен в Черно море. Констатирани са и следи от високи води, вследствие на което е позволено преливане на смесени води над решетката към дъждовния колектор. В момента на инспекцията няма преливане на отпадъчни води от битовия колектор в дъждовния колектор и надлежно в Черно море.

Колекторът се стопанисва от " ВиК- Варна " ООД. На сдружението са дадени наставления от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна,  – да се почисти позволеното замърсяване с боклуци по плажната линия, както и да се почисти решетката на преливника от насъбраните боклуци. Екоинспекцията ще наблюдава осъществяването на предписанията. По поръчка на Басейнова дирекция, от Регонална лаборатория-Варна са взети водни проби от морските води.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР