На 18 септември е концертът Пловдив, празнувай с класика!“ под

...
На 18 септември е концертът Пловдив, празнувай с класика!“ под
Коментари Харесай

Оркестърът на Класик ФМ радио гостува в Пловдив в юбилейния ...

На 18 септември е концертът „ Пловдив, празнувай с класика! “ под диригентството на Максим Ешкенази

 

23 август 2022, Пловдив

Оркестърът на Класик ФМ радио и диригентът Максим Ешкенази ще гостуват в Пловдив в юбилейния 20-ти сезон на състава с празничен концерт, който ще се състои на 18 септември (неделя) от 11:30 ч. в Музея на Съединението (зала „ Съединение “, Регионален исторически музей – Пловдив). Събитието „ Пловдив, празнувай с класика! “ ще показа истинска версия на кантата „ Gloria ” от Антонио Вивалди за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии пловдивчани ще чуят прелестните гласове на Таня Угринова (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират със Софийски камерен хор „ В. Арнаудов “ с диригент проф. Теодора Павлович. Проявата се осъществя с финансовата поддръжката на Министерството на културата на Р. България и на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Едногодишен грант’21 “. Празничното концертно събитие ще бъде показано ден по-рано за софийската аудитория във връзка Деня на София.  

Интересен акцент в концерта е специфичното присъединяване на няколко млади музиканти, които ще гостуват за първи път в Пловдив. Един от тях е изявеният обоист Деян Иванов, ученик на Висшата музикална консерватория в Саарбрюкен, който специализира барокова музика и е член на състава “Concerto Antico ”. В негово осъществяване ще звучи Концерт за обой от Алесандро Марчело. Предвиден е също дебют на дребните гении Богомила Кръстева и Владимир Илисавский. Богомила е на 9 години; тя е ученичка в класа по цигулка на Благородна Танева в НМУ „ Л. Пипков “ в София и към този момент е лауреат на редица състезания у нас и в чужбина. Публиката ще я чуе с Концерт за цигулка и оркестър от Ж. Б. Аколай. А в осъществяването на Gloria от Вивалди ще се включи и 11-годишният Владимир Илисавский (дискант), който има сполучливи изяви в спектакли на Софийската опера. Програмата се добавя от пиеси из цикъла „ Пет скици за струнен оркестър “ от Марин Големинов.



Билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg.com, както и на място в деня на събитието един час преди началото на концерта.

Повече за изпълнителите:

Оркестърът на Класик ФМ радио отбелязва през 2022 година своя 20-ти празник. От есента на 2002 година започва емблематичният цикъла на състава „ Концертмайсторите “, с който той трайно печели доверието и обичта на публиката. Оркестърът партнира постоянно на най-талантливите млади български инструменталисти, получили самопризнание на международния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Ешкенази, Светлин Русев, Васко Василев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и други През 2010 година оркестърът стартира концертния цикъл „ Музиката на Америка “, показал за първи път у нас ярките типичен музиканти Джошуа Бел, Гил Шахам, Мидори, Вадим Глузман, Роб Фишер, Джанина Бърнет и доста други.


 

Солисти на ансамбъла са били и редица други звезди от международния подиум като Найджъл Кенеди (2005, 2007), Максим Венгеров (2006), Пинкас Цукерман (2006, 2014), Шломо Минц (2007, 2011, 2012, 2016), Ванеса Мей (2007), Иън Андерсън (2007), Енио Мориконе (2013), Андреа Бочели (2014), Пепе Ромеро (2007), Ричард Клайдерман (десет концерта от 2008 до 2021) и доста други.

Оркестърът е изнасял концерти в Испания, на фестивалите „ Музикално лято ” в Оберстдорф и „ Европейски дни на културата “ във Франкфурт, Германия, два пъти съпровожда президента Георги Първанов на публични визити в Дания и Норвегия и свири пред норвежката кралска двойка в Осло. За своите достижения оркестърът е притежател на четири награди „ Кристална лира “.

Софийски камерен хор е основан и реализира първите си триумфи с огромния български хоров диригент Васил Арнаудов, а след неговата кончина през 1991 година съставът приема името му и продължава активността си под управлението на проф. Теодора Павлович. За миналите 55 години хорът е осъществил над 1600 концерта в 22 европейски страни и Япония, стотици министър председатели на нови хорови произведения, доста от които основани особено за този хор, а също записи и концерти за доста радио и телевизионни компании като ВВС-Лондон, Deutsche Welle, Радио Ватикана. Хорът има 6 независими компакт-диска и 15 СD сбирки със записи на хора. За своя принос към актуалното българско музикално изкуство съставът е отличен със „ Златна лира ” на СБМТД, „ Златен плакет ”  на БХС, почетен диплом на Министерството на културата, „ Златно перо ” на Класик ФМ Радио и доста други оценки. В края на м. юни 2022 година съставът взе присъединяване във фестивала „ Choralspace “ с концерт в влиятелната зала на Берлинската филхармония.



Таня Угринова приключва НАТФИЗ в София, а по-късно е призната в класа по бароково пеене в консерваторията „ Шарл Мюнш “ в Париж, където се дипломира през 2004 година През 2002 година тя печели стипендия от фондацията „ Залески “, което й разрешава да продължи образованието си по оперно пеене в Частното национално музикално учебно заведение „ Алфред Корто ” в Париж. През 2009 година приключва и магистърска степен по интерпретация на камерни форми в Сорбоната. Топлият тембър и богатият й театрален опит я насочват към специализиране в бароковата интерпретация. Таня Угринова взе участие в редица майсторски класове с водещи музиканти като Жерар Лен, Жером Кореас, Хауърд Крук, Клодин Ансерме и други През последните години е изпълнявала водещите сопранови функции в оперите „ Дидона и Еней ” от  Пърсел, „ Вълшебната флейта ” от Моцарт), „ Орфей и Евридика ” от Глук и други Работила е с диригентите Мишел Лаплени, Доминик Сурис, Сирил Дидрих, Георг Стангелбергер и други

Гергана Николаева приключва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров “ в класа на доцент Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в Нов български университет в класа на Александрина Милчева. През 2009 година е финалист на интернационалния бароков конкурс за оперни артисти Ritorna Vincitor, Италия. Чаровната певица печели популярност с сполучливата реализация на албума „ Pop meets Classic “, в който вземат участие също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и други Певицата е основател на плана „ Всеки може да пее...с Гергана Николаева “, а през септември 2020 година бе показана нейната първа стихосбирка „ Събудих се и беше на следващия ден ", която има и обществена идея. Сред последните й сполучливи изяви са присъединяване в „ Европейски музикален фестивал “ 2022 с камерен концерт от произведения на Фр. Шуберт и в най-новата режисура на Държавна опера Ст. Загора - мюзикъла „ Есмералда – Парижката Света Богородица “. 



Диригентът Максим Ешкенази развива своята музикална кариера главно в Съединени американски щати и България. Неговата изключителна благозвучност и артистичност, съчетани с дейна работа с деца и младежи, притеглят нови аудитории в концертните зали и основават същински фенове на музиката. Той е музикален шеф и диригент на Камерния оркестър и на Симфоничния оркестър в Колежа " Колбърн ”. В България той e чест гост-диригент на разнообразни оркестри и е изнасял голям брой концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио и фамозни солисти като Шломо Минц, Пинкас Цукерман, Мидори, Джошуа Бел, Гил Шахам и други По негова самодейност у нас бяха основани просветителните стратегии „ Фортисимо “.



Деян Иванов учи в класа по обой на Костадин Йоцов в НМУ „ Любомир Пипков “ в София. През 2016 година продължава образованието си при проф. Филип Тондре във Висшата консерватория за музика “Саар ” в град Саарбрюкен, Германия. Работи с преподаватели като Матю Петижан и Стефан Егелинг, при които получава задълбочени знания за камерна музика, солово, оркестрово и бароково свирене. Участва в майсторски класове на проф. Христо Късметски и проф. Давид Валтер. Лауреат е на редица интернационалните състезания за солово и камерно свирене в страната и чужбина. Дълги години е член на състава “Concerto Antico ”, свирейки и изучавайки бароковата музика. Бил е солист на Симфоничният оркестър на БНР и на редица камерни оркестри в Германия и Франция.

 

За повече информация:

„ Кантус Фирмус “; Ирена Данкова, Радостина Узунова; ++ 0885 252 069, 0887 94 20 94

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР