На 18 октомври 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк

...
На 18 октомври 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк
Коментари Харесай

Схемата Nexo

На 18 октомври 2021 година основният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс оповестява, че е изпратила писмо за преустановяване активността на две водещи компании за търговия с криптовалута, едната от които е Nexo, благосъстоятелност на българи.

Преди към година платформата за проверяваща публицистика Bird.bg разкрива, че притежателите на NEXO са взели участие в неразбираеми схеми свързани с търговия с криптовалута. Ето какво написаха тогава от Bird.bg:

“Интересно редом развиване имат фондацията Хелп Карма и „ криптобанката “ Nexo, която предлага лихви и заеми за депозити в криптовалута и се дефинира като най-голямата в света в този отрасъл с над 1 милиард $ преводи за последните две години и 1 милион консуматори.

– През март 2018 в УС на Хелп Карма влиза Калин Кънчев, татко на Коста Калинов Кънчев (,който е и действителен притежател на компанията).

– Точно тогава започва активността на Nexo, която прави първото си ICO (първично обществено предложение на койни) през март 2018 г.;

– Коста Калинов Кънчев се обявява като съосновател на Nexo дружно с някогашния политик от ДБГ Антони Тренчев и Георги Шулев – синът на някогашната вицепремиерка Лидия Шулева (по информация на Флашнюз през последната година сред Коста Кънчев и Георги Шулев е зародил спор, в резултат на който Георги Шулев не е част от компанията.)

– От страницата на Nexo не се схваща кои са юридическите лица зад тях, само че с търсене из регистрите се открива, че това са Nexo AG в Швейцария и Nexo Inc в Съединени американски щати, чийто автентичен притежател е Коста Калинов Кънчев;

Справка за Nexo AG в Швейцария:



– първичното финансиране на Nexo е от „ Кредисимо “, като връзката с „ Кредисимо “ се акцентира от Nexo като гаранция за клиентите;





 

В същото време от „ Кредисимо “ разпространиха известие, че от компанията нямат директно или непряко присъединяване върху бизнеса и сдруженията от групата на Nexo.

– Nexo е подкрепена при старта си от Arrington XRP Capital, хедж фонд основан от авторитетния създател на TechCrunch Michael Arrington. Арингтън влага в Nexo и е техен консултант доникъде на 2019 г. 

– В Arrington обаче има и българска връзка и тя не е инцидентна. Съветник в екипа на Arrington е Наталия Караянева



– Наталия е родена рускиня, само че е станала българка след брака си с Петър Караянев; В публикация на „ Капитал “  от септември, 2022г. Наталия е показана като изпълнителен шеф на блокчейн платформа за търговия с недвижими парцели, учредена през 2016 година

– Петър Караянев пък е наследник на Елена Караянева. Тя е търговски шеф на компаниите на Ветко и Маринела Арабаджиеви и беше задържана дружно с тях по обвинявания за пране на пари и данъчни измами.

В същото време припомняме, че през последните години към ХелпКарма породиха купища кавги, от които стана ясно, че притежателите на така наречен благотворително сдружение са присвоили милиони левове от даренията на жители от разнообразни дела.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР