На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце

...
На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце
Коментари Харесай

Радев: Историческата справедливост има своята висока цена


„ На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце Делчев проехтяват знаменателните думи на поета и пръв кмет на града Пейо Яворов, че от през днешния ден и Неврокоп е към този момент свободен град на целокупното българско Отечество “. Това съобщи президентът Румен Радев, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

Държавният глава взе присъединяване в тържествата по случай 105-та годишнина от освобождението на града. Той одобри почетния строй и участва на тържествената заря-проверка.

„ 105 години по-късно тук още веднъж звънят камбаните, носейки славата на тези събития. Припомнят ни вълнението, с което бяха посрещнати първите български чети и частите на нашата войска, водени от незабравимия военачалник Ковачев “, сподели Радев.

Той означи, че с помощта на доблестта на тези храбреци над Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата. Сбъдва се сънят на стотици хиляди измъчени българи да живеят в рамките на своята майка България.

„ Но миговете на историческа правдивост имаха своята висока и свидна цена. Мнозина смели офицери, бойци, опълченци и четници поставят костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които ще продължат да живеят с тъгата и гордостта от подвига на техните близки “, съобщи Радев.

По тази причина, съгласно него, през днешния ден с изключение на празник е и ден на поклонение и признателност. „ Повод да покажем, че националната памет е жива и мощна. Че героите не са и няма да бъдат забравени. Нашите деца, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани още веднъж и още веднъж. Дълбок реверанс пред всички генерации родолюбци, които с перо и меч отстояваха идеята за свободата и единството на българския народ. Нека тяхното дело остане вечно в сърцата ни като образец урок по родолюбие и национално достолепие “, приключи словото си президентът Радев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР