На 18 май Висшият съдебен съвет ще обсъди двете искания

...
На 18 май Висшият съдебен съвет ще обсъди двете искания
Коментари Харесай

ВСС решава на 18 май за предсрочно освобождаване на Гешев

На 18 май Висшият правосъден съвет ще разиска двете претенции за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев – на някогашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов и на сегашния –  Надежда Йорданова. Решението беше взето с болшинство след близо тричасови разногласия.

В неприсъствен разговор преди съвещанието на Съвета влязоха и Обвинител номер едно и министърът на правораздаването.

Искането на Стоилов, което предишния юли катастрофира във Висш съдебен съвет, само че основно решение на Конституционния съд задължи правосъдни кадровици да го обсъдят още веднъж – освен това всъщност, почива на четири учредения за отстраняването на Иван Гешев – изборно оповестяване на данни от досъдебни производства, изявления на Гешев, с които е посочил преднамереност и е нарушил презумпцията за невиновност, потреблението на Бюрото за отбрана на очевидци оттатък законовите му пълномощия и занемаряване на правилото за инцидентно систематизиране на делата.

Искането на Янаки Стоилов, който в това време стана парламентарен арбитър, беше позволено в целокупност, за разлика на това на Йорданова, което беше мощно редуцирано. Отношение и към двете на основния прокурор обаче беше еднопосочно: „Няма никакви юридически учредения. Най-вероятно зад тези смешни изказвания седят политически ползи. Вероятно това, което се цели, е нелегитимно преодоляване на прокуратурата, лична промяна на основния прокурор“.

„Ако някой смята, че може да се смее при осъществяване на процедура в осъществяване на Конституцията на Република България, това е негова отговорност“, отговори на Гешев министър Йорданова.

Заради настояванията на правосъдния министър за събиране на още доказателства, основният прокурор я упрекна, че бави процедурата със законови хватки:

„За да може да продължи да се упражнява по разнообразни медии върху Висшия правосъден съвет“. 

„Това изказване е меко казано, необичайно. Това, че министърът на правораздаването е обжалвал решение на Висшия правосъден съвет, което смята за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за забавянето на каквато и да е процедура“, отхвърли правосъдният министър.

Многократно Обвинител номер едно настоя за бързо привършване на процедурата. В идното разискване на 18 май  той видя опция за спор с Надежда  Йорданова:

„Както виждам, тя се тормози от моето предпочитание да дебатираме за това, което тя назовава правосъдна промяна. Отказа да беседва с прокуратурата и с основния прокурор“.

Йорданова: „Аз не съм серпантина да бъда в открит спор с господин Гешев по всички изказвания както по отношение на предложенията за предварителното му освобождение, по този начин и по отношение на законопроекти, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание“.

Друга борба сред основния прокурор и правосъдния министър през днешния ден стигна до Конституционния съд.

Там беше формирано дело за противоконституционност на измененията, с които 47-тото Народно събрание закри спецправосъдието. Според Гешев, това е станало в нарушаване на правилото на правовата страна, разделянето на управляващите и е в ущърб на жителите. 

Йорданова разяснява, че не е сюрпризирана, само че не и обезпокоена.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР