На 18 май, в Международния ден на музеите, дворът на

...
На 18 май, в Международния ден на музеите, дворът на
Коментари Харесай

Къща Хиндлиян се превръща в творческо ателие за 23 млади художници от България и Сърбия

На 18 май, в Международния ден на музеите, дворът на Къща " Хиндлиян " в Стария град се трансформира в креативно ателие за 23 надарени млади художници.  Проявата е резултат от партньорството на Националната художествена гимназия " Цанко Лавренов " в Пловдив с Българското учебно заведение в Нови Сад, Сърбия по план от Националната стратегия на МОН: " Роден език и просвета зад граница ". Той цели да запознае подрастващите с културно-историческото завещание на България, родния език и обичаи.                          

Домакин на еднодневния живописен пленер и последващата галерия е Общински институт " Старинен Пловдив ". Мястото напълно не е определено инцидентно. Къщата на търговеца Степан Хиндлиян е ненадмината във връзка с художествено-декоративната си декорация. Богатият рисунък обгръща освен стените, само че и таваните. За създателите се знае, че са били двама зографи, единият от които италианец. Всички стаи са ръчно декорирани с богато изписани алафранги – пейзажи от Санкт Петербург, Стокхолм, Лисабон, Атина, Венеция, Александрия и Принцовите острови.

В програмата на младите гении, участници в пленера, е планувано посещаване в Епископската базилика на Филипопол и Малката раннохристиянска базилика.

Творбите от пленера ще бъдат подредени в галерия, която ще бъде открита на 20 май 2022г. в маазата на Къща " Хиндлиян ". Експозицията е включена в програмата на обичайния конгрес, проведен от ОИ " Старинен Пловдив " - " Празник на детето в Стария град " и може да бъде прегледана до 5 юни.  
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР