На 18 май, сряда, от 17.00 ч. в Държавен архив

...
На 18 май, сряда, от 17.00 ч. в Държавен архив
Коментари Харесай

Изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ гостува в Монтана

На 18 май, сряда, от 17.00 ч. в Държавен списък – Монтана ще бъде открита изложбата на Националния книжовен музей „ Българийо, аз всичко тебе дадох… “, отдадена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов. 
 Изложбата, която се открива в Международния ден на музеите, съдържа 20 документални пана, които наблюдават съществени моменти от житейската и креативна биография на Иван Вазов. Специално място в експозицията е отделено на фамилията на поета – майката Съба Вазова, братята – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и доктор Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като бежанец в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появяването на първия български разказ „ Под игото “; установяването му в София. 
 В изложбата са показани снимани скъпи експонати от къщата музей „ Иван Вазов “ – София, знак за безпределната любов и благодарност на целия български народ към Иван Вазов – това са Сребърната лира с венец, подарък от Юбилейния комитет, орденът „ Св. св. Кирил и Методий “, Царският декрет, с който Вазов е разгласен за Народен стихотворец, приветствени адреси и др. 
 Снимки, ръкописи, преписка, мемоари от родственици и съвременници допълват образния роман за забележителната литературна активност на Патриарха на българската литература и присъединяване му в публичния и политически живот в следосвобожденска България. Акцент в изложбата са креативните срещи, другарства и взаимна работа на писателя с огромните български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов. 
 Изложбата е осъществена с помощта на финансовата поддръжка на Министерството на културата на Република България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР