На 18 май ще стане ясно дали главният прокурор Иван

...
На 18 май ще стане ясно дали главният прокурор Иван
Коментари Харесай

На 18 май става ясно за предсрочното освобождаване на Иван Гешев

На 18 май ще стане ясно дали основният прокурор Иван Гешев ще бъде отхвърлен предварително. Това взеха решение през днешния ден членовете на Висш съдебен съвет на съвещание.

С процедурни хватки при започване на април съветът реши, че ще прегледа дружно двете претенции против Иван Гешев - едното е на министъра на правораздаването Надежда Йорданова, а другото на нейния предходник Янаки Стоилов.

Преди днешното съвещание основният прокурор сподели пред публицисти, че зад думите им стоят политически ползи.

„ Ще продължа да упорствам Висш съдебен съвет оптимално бързо да прегледа всъщност изказванията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, с цел да стане ясно на българските жители, че нямат никакви юридически учредения. Зад тези думи стоят политически ползи. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят жителите. Вероятно се цели нелегитимно преодоляване на Прокуратурата, лична промяна на основния прокурор и съсипване на наказателното правораздаване с по този начин наречените промени ”.

„ Прокуратурата е една от дребното работещи институции у нас сега. Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се тормози от желанието ми да дебатираме за това, което тя назовава „ правосъдна промяна ”, разясни основният прокурор.

От своя страна Йорданова съобщи, че „ обжалването на решение на Висш съдебен съвет не е процедурна хватка ".

„ Твърдението на Гешев за политически ползи е меко казано необичайно. Това, че правосъдният министър апелира решение на Висш съдебен съвет, което смята за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а предпочитание за определяне на законосъобразността в съответни решения и дейности на Висш съдебен съвет. В настояването по отношение на допустимостта му върша няколко доказателствени претенции с оглед определяне на събитията, които се съдържат в него ", разяснява правосъдният министър.

„ Надявам се, че след приемане за възможни на всички учредения, ще пристъпим към събиране на доказателства. В тази фаза имам няколко доказателствени претенции. Мисля, че до края на май ще бъдат прегледани и двете оферти, откакто доказателствата бъдат събрани. Не съм серпантина да бъда в открит спор с господин Гешев ", уточни Йорданова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР