На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя рожден ден. Датата

...
На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя рожден ден. Датата
Коментари Харесай

Пристанище Варна стана на 116 години

На 18 май Пристанище Варна отбелязва своя рожден ден. Датата съответствува с формалното разкриване на варненското пристанище, което се е осъществило на 18 май 1906 година в наличието на Княз Фердинанд I, който идва на борда на българския крайцер „ Надежда ". Денят – 18 май, не е определен инцидентно – тогава князът чества имен ден.

На входа на пристанището крайцер „ Надежда " пресича лента с надпис „ С нами господ “ и князът тържествено декларира: „ От името на Нашето Отечество разгласявам отворено и предавам завинаги поколенията съзиданото посредством силата на българския дух Варненско пристанище “.

В началото на 1895 година е извършен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лв., които са директно обезпечени от държавното управление.

На търга за строителството вземат участие компании от Хамбург, Париж и българското сдружение „ Михайловски и Хайрабедиян ". Родната компания е определена откакто предлага 16,5% понижение от първичната тръжна цена или 6 922 472 златни лв..

На 7 февруари е подписан публично договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява съществени разтърсвания - след две зимни стихии, които повреждат плавателния й състав и уреди.

Заради това продължаването на почналия строеж се трансферира на едно новосъздадено анонимно акционерно сдружение, в което основните акционери са участниците в първото дружество.

С организационен протокол се слага началото на „ Безименно акционерни сдружение за изработка на Варненското пристанище ", което довежда плана до сполучливо довеждане докрай през 1906 година.

В церемонията по разкриване взе участие персонално Kняз Фердинанд I, който идва на борда на българския крайцер „ Надежда ".

Денят – 18 май, не е определен инцидентно – тогава князът чества имен ден.

23 военни и цивилен парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 публични посетители. Знаменателното разкриване е обещано с 21 топовни салюта от задгранични военни параходи и брегова артилерия.

Пристанище Варна отбелязва 116-ата си годишнина с фотоконкурс

Пристанище Варна ще означи своята 116-а годишнина с конкурс за авторски фотографии на тематика „ Пристанище Варна, портал към морския свят “.

Фотоконкурсът има за цел да покаже живописната страна на нашето пристанище и очарователните гледки, които ни дава всекидневно.

Целта е да бъдат насърчени фотолюбители и професионални фотографи, да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти и красиви морски пейзажи.

Участниците ще бъдат класирани на база възраст в две категории: деца и младежи под 18-годишна възраст и участници над 18-годишна възраст.

Конкурсът ще се организира от 18 май до 18 юни .

Наградите ще са под формата на ваучери за фототехника от „ Фотосинтезис “. Първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория ще вземат участие в галерия на новооткритата външна изложбена структура на пристанището, в „ Зоната за отдих и развлечения “ на Морска гара – Варна.

Цялата информация и изискванията за присъединяване във фотоконкурса можете да.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР