На 18 март се навършват 90 години от създаването на

...
На 18 март се навършват 90 години от създаването на
Коментари Харесай

Проф. Алексей Стоев: Бием камбаната за подземните богатства

На 18 март се навършват 90 години от основаването на проведеното пещерно дело в България. Това разгласи на конференция ръководителят на Българската федерация по спелеология доцент доктор Явор Шопов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Тази година, с изключение на отбелязването на 90-годишния празник на проведеното пещерно дело, честваме и 45 години проведено пещерно избавяне. Започваме серия от събития. Първото е на 4 февруари когато откриваме фото-изложбата „ Ние и пещерите “ в музея „ Земята и хората “, сподели Шопов и акцентира, че дълги години активността е била под шапката на Българския туристически съюз, чиито ръководител също участва на конференцията. Проф. доктор Алексей Стоев разясни, че към днешна дата съюзът поддържа някои пещери в България, както и че има пещерни клубове към тях.

„ Бием камбаната да се опазват подземните благосъстояния и да се пазят карстовите ландшафти, които са обект на строителни действия “, прикани проф. Стоев.

Друг проблем е пещерното иманярство и опитите да се прониква нерегламентирано в пещерите. От федерацията по спелеология увериха, че в пещерите няма съкровища и по тази причина не си коства някой да жертва живота си. Освен това с активността си, нарушителите унищожават неповторими творения на природата и нарушават хабитата на жителите на пещерите.

" Затова желаеме да се сътвори специфичен закон за опазването на пещерите. Такива опити бяха направени по времето на 39-то и 40-то национално заседание, само че текстовете не влязоха в пленарна зала. Хвърляме камък в министерството на околната среда. Ние сме на последно място в Балканите. Дори в Албания всички пещери са предпазени. В Словения има специфичен закон за пещерите. В Хърватска и Румъния също са затегнати разпоредбите ", сподели Алексей Жалов, който е ръководител на Балканския спелеоложки съюз.

Празненствата по отбелязването на 90 години от основаването на проведеното пещерно дело в България не престават на 18 март с тържествено заседание в Аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и ретро галерия, на която ще участват спелеолози от Гърция, Македония, Румъния, Турция, Словения и други

През май месец е планувано провеждането на Международен конгрес по спелеология в Добрич, в който ще се включат представители от 13 страни, а през септември пещерняци от цялостен съвет ще се съберат на Европейски спелеофорум.

„ Освен тези събития ще има и издателска активност. Тази година ние ще издадем три книги за проучване на пещерите. Те са на наши български видни спелеолози “, добави още Явор Шопов. Това са книгите на Петър Трантеев – „ С две свещи подземен “, инж. Радуш Радушев – „ Моят под земята свят “ и „ Пещери в България – туристически справочник “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР