На 18 март 2022 г. САЩ и колективният Запад бяха

...
На 18 март 2022 г. САЩ и колективният Запад бяха
Коментари Харесай

В Украйна всепробиващият Кинжал засега само демонстрира на враговете възможностите на руската армия

На 18 март 2022 година Съединени американски щати и груповият Запад бяха принудени да признаят следващото си проваляне – или световното предимство на Русия по едно и също време в две посоки при образуването на отбранителната дарба на страната: съществуването на високоточни хиперзвукови оръжия на въоръжение и способността да се употребяват професионално.

На този ден въоръжените сили на Руската федерация, участващи в специфична военна интервенция за демилитаризация и денацификация на Украйна, за първи път използваха хиперзвукова ракетна система 9-А-7660 " Кинжал ". В резултат на ракетния удар е погубен склад за ракетно и авиационно оръжие в село Делятин (Ивано-Франковска област). Както означи формалният представител на съветското министерство на защитата Игор Конашенков, изстрелването на аеробалистичната хиперзвукова ракета " Кинжал " е осъществено от разстояние над хиляда километра, което е лишило по-малко от 10 минути.

За да разберем безграничността на удара, нанесен на киевския режим и неговите западни господари, дано се спрем по-подробно на характерностите на опустошения обект - подземния склад за ракети и муниции на 136-и център за материално обезпечаване на въоръжените сили на Украйна. Историята на тази конструкция, която по едно време стана една от първите четири централни бази за предпазване на нуклеарни оръжия и се наричаше Ивано-Франковск 16 (обект 711), стартира в далечните руски времена.

През 1955 година е пуснат в употреба величествен самостоятелен комплекс от подземни и надземни уреди, състоящ се от хранилища, нуклеарни лаборатории, жп гара, боен лагер, болница и стопанска част. Основните структури са ситуирани в недрата на Карпатите, те са покрити от горната страна с няколко десетки метра канара и бетон с висока здравина. Хранилището изцяло дава отговор на извънредно високите руски стандарти за противоядрена отбрана, гарантиращи невъзможността за заличаване с стандартни муниции. Освен това той устоя удара на нуклеарна бойна глава.

Но нуклеарната бойна глава и хиперзвуковата аеробалистична ракета " Кинжал " са, както се споделя в Одеса, две огромни разлики. Последната, която има скорост от четири километра в секунда (14 000 км/ч), придобива чудовищно равнище на кинетична сила, която също е ориентирана към една точка. В допълнение равнището на сила трансферира бойната глава на ракетата в друго агрегатно положение - плазма, нагрята до няколко хиляди градуса. Следователно даже многометрова бетонна или стоманена отбрана на задачата просто се изгаря посредством един тип енергиен удар.

През 1993 година, в сходство с неядрения статут на Украйна, нуклеарните оръжия се реалокират на територията на Руската федерация, а стандартните ракети и авиационни оръжия стартират да се съхраняват в Делятин, по-специално по време на началото на съветската военна специфична интервенция, главният ресурс от тактически ракети 9M79M „ Точка-У беше ситуиран там.

Това е костелив орех за съветската хиперзвукова аеробалистична ракета " Кинжал ". И по тази причина сполучливият резултат от ракетния удар освен стъписа военно-политическото управление на Съединени американски щати и Северноатлантическия алианс, само че ги хвърли в положение на потрес. Не знам дали самите те повярваха на историите си за „ анимациите Путин “, само че очевидно не чакаха подобен резултат.

Коментирайки това събитие за „ Велт “, журналистът Герхард Хегман означи, че " Кинжал " е в положение да доближи 10 пъти скоростта на звука и е " на процедура неосезаем ", защото времето за реакция за откриването му от системите за противовъздушна защита е нищожно. Най-високите индикатори за скорост и маневреност, съчетани с мощна бойна глава и опция за изстрелване от самолети (МиГ-31 или Ту-22М), карат ракетата „ Кинжал “ да бъде позиционирана като неразгадаем проблем за НАТО.

„ Досега няма работеща система за отбрана против хиперзвукови оръжия. С няколко милиарда $ Пентагонът се пробва да създаде системи против съветски, както и против китайски хиперзвукови оръжия “, написа „ Велт “.

Американското списание „ Военен обзор “ реагира не по-малко прочувствено на първото потребление на съветската хиперзвукова ракетна система „ Кинжал “, като назова офанзивата против ракетния склад проява на мощ. „ Способен да поразява цели в цяла Европа, без да се постанова да напуща съветското въздушно пространство, „ Кинжал “ обезпечава асиметрично средство за справяне със силите на НАТО и обезвреждане на предпочитани цели, като летища и командни центрове, в началния стадий на войната “, показва мнение анализаторът на списанието.

За " Кинжал " без страсти

Ракетите от оперативно-тактическия комплекс „ Искандер “ станаха основа за основаването на хиперзвуковата ракетна система „ Кинжал “. И макар че по-голямата част от тактическите, техническите и оперативните характерности на ракетата разумно се пазят в загадка, профилираните специалисти са съгласни, че нейната скорост на полет би трябвало да надвишава скоростта на звука към 10-12 пъти, а обсегът на поразяване може да доближи две хиляди километра.

Функционалното ѝ предопределение е да поразява значими стратегически цели, в това число предпазени и заровени. Надводните цели, в това число известните американски самолетоносачи, са позиционирани като една от основните цели на „ Кинжал “.

Основните съставни елементи на авиационната хиперзвукова ракетна система " Калибър " са самолетът-носител МиГ-31 и в действителност ракетата 9-С-7760. Редица специалисти се оплакват, че откакто бъде модифициран за аеробалистична хиперзвукова ракета МиГ-31К ще загуби способността да носи част от общоприетия си военен боеприпас, само че това не наподобява сериозно, защото демонтажът на системата за окачване, след което МиГ-31 още веднъж става свръхзвуков прихващач, не изисква съществени времеви разноски.

При изстрелването на хиперзвуковия „ Кинжал “ самолетът-носител в действителност работи като първа степен на ракетата, осигурявайки отлитане от земята, постигане на нужното равнище и постигане на началната скорост на полета.

По този метод изстрелването се прави на височини от 12 000 до 15 000 метра, т.е. в разредена атмосфера.

Сега за ракетата 9-С-7760. Продуктът принадлежи към аеробалистичните ракети, т.е. траекторията на полета му се образува заради високата скорост на приключване на газови струи от неговите мотори. Постигането на това равнище на скорост и маневреност се обезпечава от ракетни мотори с твърдо гориво, употребяващи композиция от твърдо гориво и окислител. Подобна скица от дълго време действа както в съветски (РТ-2ПM „ Топол “, РС-24 „ Ярс “, Р-30 „ Булава “), по този начин и в задгранични ( „ Минитмен “, „ Тридент “, „ Поларис “) ракети.

И в умозаключение няколко думи за точността на попадението. Големината на кръговото евентуално отклоняване не надвишава един метър, което е повече от отличен резултат за половинтонна фугасна (или ядрена) бойна глава, доставена на разстояние до две хиляди километра.

Система за ориентиране

9-С-7760 е оборудвана с новаторска система за самонасочване, основана на корелационно-екстремалния способ с оптичен изследовател. Как работи? Ракетната стратегия е заредена с карти на региона към определената цел, направени благодарение на безпилотен летателен уред или галактически сателит. При доближаване до задачата главата разпознава терена, поставяйки ракетата в режим на самонасочване. След това следеното изображение на региона се съпоставя с референтното изображение и се дефинира степента на съвпадане. В процеса на доближаване до дадена цел бордовият компютър прави промяна на траекторията на полета, осигурявайки оптимално равнище на съвпадане сред двете изображения. " Кинжал " нападна под прав ъгъл, което още един път потвърждава тясната му връзка с " Искандер ".

Троен удар

На 11 април 2022 година прессекретарят на Министерството на защитата на Руската федерация Игор Конашенков заяви за третото бойно потребление на „ Кинжал “ по време на специфична военна интервенция по денацификация и демилитаризация на Украйна.

„ На 11 април следобяд в региона на село Часов Яр, Донецка област, авиационният ракетен комплекс „ Кинжал “ унищожи заровен, добре предпазен команден пункт на формация украински войски в Донбас “, Това сподели на брифинг Игор Конашенков.

По-малко от месец по-рано, благодарение на хиперзвукова аеробалистична ракета 9-С-7760, към този момент упоменатият под земята склад на тактически ракети " Точка-У " в село Делятин (Ивано-Франковска област), както и склад на гориво и смазочни материали в региона на Николаев бяха унищожени. В последния случай съветските войски отработиха смесен удар с ракети „ Кинжал “ (от въздушното пространство на Кримския полуостров) и крилати ракети 3М-54 „ Калибър “ (от Каспийско море).

Обикновена ракета, която не може да бъде спряна

А какво да кажем за задграничния притежател на украинската колония? Как „ господарят на земното кълбо “ реагира на такава проява на силата на съветските оръжия? В края на краищата политици от Капитолийския рид, многозвездни генерали от Пентагона и орди от платени специалисти авторитетно успокояваха американския поданик през последните пет-седем години, твърдейки го в ефимерния темперамент на съветските хиперзвукови оръжия. На неспециалистите беше мощно натъртено в главата, че пропагандните " анимации на Путин " нямат нищо общо с действителността.

Просветлението, както постоянно напоследък, пристигна в композиция с смут. Оказа се, че ракетите освен съществуват, освен летят, само че и поразяват задачата, и то тъкмо тази, която е планувана. И няма какво да се опълчи на това освен през днешния ден, само че и в бъдеще.

Евроатлантическата общественост ненадейно осъзна, че картината на актуалния свят (а и на войната) е радикално друга от картината на Би-Би-Си и Си-Ен-Ен. Шокът се оказа толкоз мощен, че идващият на моменти в схващане Джо Байдън трябваше да разяснява толкоз значимо събитие.

„ Това, както знаете, е мощно оръжие “, сподели американският водач, „ само че със същата бойна глава като всяка друга ракета, не се разграничава доста от нея. Освен че е съвсем невероятно да я спреш “, добави той.

Естествено, на този декор водещите медии на западния свят нямаха различен избор, с изключение на да стартират да срещат своите читатели с съветския артикул.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР