На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас,

...
На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас,
Коментари Харесай

Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. Богориди

На 18-и май всички ще видят най-прочутото богатство у нас, сподели шефът на РИМ доктор Милен Николов

Около 13 часа през днешния ден пред вратите на Бургаския археологически музей, намиращ се на пешеходната зона по бул. " Богориди " спря особено обозначен микробус, конвоиран от полиция. Картината притегли вниманието на минувачите, които бяха насядали в околните кафенета и заведения за хранене в слънчевия пролетен ден.

Репортер на Флагман.бг видя, че регионът бе отцепен като че ли ще се прави профилирана интервенция. Заснети бяха 3 огнеупорни куфара, пломбирани, които по най-бързия метод бяха вкарани навътре в постройката. Въпреки необятните усмивки на русокоса жена, в чиито ръце бяха едно от куфарчетата и мъж в тъмна тениска, пренасящ другите две, и двамата избраха да запазят безмълвие, такива били наредбите.

" Това са специалисти от Националния исторически музей, които трябваше да пренесат специфичната пратка до Бургас и да удостоверят, че тук идват точно оригиналите. Ще открехна леко завесата става дума за най-прочутото златно богатство, намиращо се на наша територия все още. То ще бъде експонирано на 18 май, когато ще е Нощта на музеите и ще остане до края на летния сезон в Бургас. До тази дата ще се съхранява в трезора на нашия музей, зад бронирани стъкла и видеонаблюдение ", сподели шефът на РИМ-Бургас доктор Милен Николов.

Има голяма възможност това да е вълчитрънското богатство, което е и най-тежкото, най-голямото и най-старото у нас. Състои се от 13 съда, от 23-каратово злато. Общото тегло е 12,426 кг. Открито е напълно инцидентно през 1924 година от двама братя, които разоравали личната си равнища.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР