На 18 февруари, точно след седмица, у нас ще се

...
На 18 февруари, точно след седмица, у нас ще се
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Избори по селски

На 18 февруари, тъкмо след седмица, у нас ще се проведат избори.

Избори, за които няма да чуете и прочетете съвсем нищо, тъй като ще се гласоподава единствено в осем села из страната. По разнообразни аргументи те са останали без кмет и в този момент са в търсене на своя нов политически водач.

Как обаче се стигна до тук? И какви са историите, довели до този избор?

Една от тях е за село Градешница .

След 10 години на поста кметът им Магдалин Сълков ненадейно напуснал. За да работи в манастир.

Първоначално съселяните му решили, че ще се замонаши. Но истината се оказала друга. Той решил да одобри работа като хазаин в манастира против по-добро възнаграждение. Казва, че не е набожен.

Оттеглянето му и провеждането на нови избори в Градешница ще коства на бюджета към 25 хиляди лв.. А ролята на кмет сега играе някогашната секретарка.

След поредност от събития, село Звиница , Кърджалийско също е останало без кмет. Причината за отстраняването му е, че през всичките 10 години от своя мандат е правил нелегално комерсиална активност, на каквато кметовете нямат право. Затова общинската изборна комисия го отстранила. Според Ниязи Вели обаче, станала е някаква неточност.

Неподозираните му дялове в комерсиално сдружение се появили, откакто един общински консултант направил инспекция в комерсиалния указател. И сезирал изборната комисия за тях.

Според регионалния шеф на Кърджали не става дума за неразбирателство. А за възлагане на публични поръчки на компанията на кмета. Например за снегопочистване.

Кметът има и съпротива, която на предишните избори взела 24 гласа.

Отстраняването на кмета на Звиница през последните дни провокира резултата на доминото.

След като кметът на прилежащото село Мост Литяф Расим решил да го замести във компанията и да му помогне, и той бил отхвърлен за противозаконна комерсиална активност.

Така отстраняването на кметове в региона за противозаконна комерсиална активност се трансформира в нещо като зараза.

Такава е ориста и на кмета на прилежащото село Енчец .
Общо отстранените кметове през последните месеци към този момент са шест.

За хората в Любенец обаче проблемите са други. За отстранения кмет се носят клюки и митове. За побой, кражба на риба и пчели и какво ли още не. А някои от слуховете се оказват правилни. И по този начин - кметът към този момент е отхвърлен след влезнала в действие присъда за вещно укривателство.

Но най-забележителен в неговата биография се оказва един побой. Кметът Драгомир Цонев набил съселянина си Динко Халаков и се прочул в региона.

Динко споделя, че по този начин и не завел дело за побоя и кметът в действителност е отхвърлен за друго. Но се надява, че няма да го изберат още веднъж.

Историите за Градешница, Звиница, Мост, Енчец и Любенец са единствено дребна част от локалните избори и политиката в България.

Политиката, която се интересува от нас, даже ние да не се интересуваме от нея.

Вижте целия филм на Десислава Ризова във видеото:

-->

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР