На 18 декември, Томас Лам навърши 28 години, но най-хубавия

...
На 18 декември, Томас Лам навърши 28 години, но най-хубавия
Коментари Харесай

Лам: Усещането да победиш Лудогорец е прекрасно

На 18 декември, Томас Лам навърши 28 години, само че най-хубавия подарък за празника му пристигна два дни по-късно с триумфа 1:0 над Лудогорец. Финландският национал се трансформира в помощник за златния гол на Матей в 77-ата минута, а филигранното му центриране от свободен удар безусловно заложи топката на главата на Капитан Юрген. 22-ият мач за Лам с алената фланелка бе най-силният за него след акостирането на " Българска войска " през август, като против разградчани той игра като отбранителен халф вместо в центъра на защитата. Томас остана настрана от прожекторите оня ден, само че на драго сърце отговори на въпросите на " Тема Спорт " в края на прочувствената есенна алена част.

Томас, първите ти думи след този сладостен за вас триумф над Лудогорец?

- Много значимо беше да победим и въпреки и да не се получи най-красивия мач за почитателите, показахме доста борбеност и на края успяхме да вкараме победния гол, а и да запазим мрежата си суха. Много сме щастливи и оставаме в играта за първото място. Ще влезем с позитивни страсти в зимната пауза, само че би трябвало да продължим да работим и следващата година да играем по-силно в сравнение с тази есен. Ако продължим по този начин, имаме огромни шансове да завоюваме купата.

Опиши ни обстановката за победния гол, тъй като на процедура двойката централни бранители изработихте попадението - беше ли планувано или тренирано?

- Всъщност не (усмихва се). Обикновено аз се нареждам пред противниковата врата и някой различен центрира, само че този път, тъкмо преди свободния удар Тибо Вион ме попита " Искаш ли да го изпълниш ти? " и му споделих за какво пък не. Получи се съвършено центриране към Юрген и той означи. Пък и Тибо и Йомов нямаха шанс при техните статични положения, та от време на време просто би трябвало да пробваш нещо друго. Затова и взех топката, може би Тибо не се усещаше оптимално добре да го извърши. Радвам се, че дадох тази значима асистенция.

Имаше ли чувството, че мачът ще се реши от един гол?

- Да, усещахме, че в случай че вкарваме първи гол, ще спечелим. Бяхме по-добрият тим - през първото полувреме доминирахме, само че ни куцаше последният пас в пеналтерията. Но като цяло заслужавахе да победим и просто си върнахме трите точки, които загубихме в Разград.

Как се чувстваш след един полусезон в ЦСКА, осъзна ли в какъв клуб си попаднал?

- Да. Знам, че съм в най-големия клуб в България. Бързо осъзнах, че това е популярен тим. Феновете ни са невероятни - те са най-хубавите тук и е чест да играем за тях. Борим се и се влагаме на най-много точно поради тях. Вярно е, че имахме някои пикове и спадове през сезона, загубихме точки, които не биваше, само че към момента сме в борбата за купата и купата, тъй че би трябвало да продължим в този дух и нека най-сетне станем първенци след... 13-14 години пауза. Това е прекомерно дълго за този огромен клуб, по тази причина се надявам на благополучен край.

В персонален проект по какъв начин оценяваш своята игра и представянето си дотук?

- Имах някои мощни, само че и някои не толкоз положителни мачове. Не бих споделил, че съм имал компликации, не опира толкоз до стила на игра тук, а по-скоро се натрупаха много срещи. И даже да си в темп, просто се получават амплитуди. Трябва да работя над това и във всеки мач да се представям най-малко на равнище 6-7 по десетобалната система.

Изненада ли те българското състезание по някакъв метод?

- Не, чаках този вид футбол. Има няколко в действителност мощни тимове и несъмнено други, които се затварят повече и тогава ти би трябвало да водиш играта. Трябва да работим над този съставен елемент - против по-малките отбори преобладаваме, само че не съумяваме да материализираме головите си шансове и това се трансформира в проблем за нас през есенния полусезон - сътворяваме доста положения, само че не бележим. Знам, че всички момчета желаят да вкарват голове, само че би трябвало да сме спокойни в последната третина от терена. Ако го реализираме, ще бъде по-лесно за нас да печелим срещите си.

Как оценяваш представянето на ЦСКА в Лигата на конференциите?

- Малко сме разочаровани от резултатите, тъй като чакахме повече от акцията ни в груповата фаза. Изиграхме някои мощни дуели, само че не отбелязахме и загубихме - против Заря вкъщи бяхме по-добрият тим, само че те вкараха след почивката и не можахме да отвърнем. С Бодьо тук също играхме първокласен футбол в София, само че взехме единствено точка. Като цяло обаче получихме скъп опит, с мачове на високо равнище, които оказват помощ на всеки футболист да се усъвършенства и усъвършенства. Хубаво е да играеш в Европа, само че не сме щастливи от сбора точки. Дано идващия сезон още веднъж получим късмет да участваме.

Кой мач беше най-паметният за теб през есента и кой най-горчивият?

- Победата над Пилзен, с която влязохме в групите на ЛК, беше нещо огромно, а това бе и моят дебют за ЦСКА, постоянно ще помня тази среща. (б.а. - Лам дебютира за ЦСКА в този мач). Бях тук едвам от две седмици. Успяхме да спечелим и възприятието беше необикновено. Също по този начин тази победа над Лудогорец в този момент също беше прелестна като чувство, виждайки толкоз почитатели по трибуните да ни поддържат. Борихме се до края и знам, че този триумф значи доста за последователите ни, както и за самите нас. Тези два мача бяха най-паметните несъмнено - уповавам се в близко бъдеще да изживеем още сходни победи. А разочарованието - може би Лигата на конференциите, можехме да реализираме повече. Ако можех, бих " коригирал " двете срещи със Заря, където загубихме. Понякога футболът е неправдив, необходим ти е и малко шанс.

По отношение на националния тим, оказва помощ ли ти ЦСКА, с цел да бъдеш част от отбора на Финландия?

- Да, даже имах повиквателна последния път, само че бях контузен. Сега трябваше да имаме зимен камп през януари, само че го анулираха поради ковид, тъй че ще се причисля непосредствено към предсезонния лагер на ЦСКА. Държим връзка със селекционера ни (б.а. Марко Канерва), следи изявите ми, тъй че остава единствено да играя мощно тук и поканата ще пристигна, а след това ще се боря за мястото си в националния тим.

И за край - едно благопожелание в персонален проект и към почитателите за Коледа...

- Желая на всички здраве и да се насладят на коледните празници със своите фамилии. За мен Коледа постоянно е означавала доста, тъй като сме със околните си. Навсякъде има Covid, само че това не е краят на света - бъдете здрави и нека 2022-а е по-добра година за всички. А на почитателите поисквам дружно да честваме купата в края на сезона.
 Георги Атанасов: Стойчо сподели по какъв начин се взимат шампионски дербита
Георги Атанасов: Стойчо сподели по какъв начин се взимат шампионски дербита

Вижте какво още сподели журналистът
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР