На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св.

...
На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св.
Коментари Харесай

Почитаме Успението на Св. Йоан Рилски

На 18 август православната ни черква отбелязва Успението на св. Йоан Рилски, най-таченият български светец, настойник на България.

Известен е още като Рилският вълшебник, тъй като приживе помагал на доста хора да намерят разтуха и излекуване. В същото време Йоан Рилски е една от най-ярките фигури на Средновековието, оказала въздействие върху целия източноправославен свят.

Роден е към 876 година в с. Скрино в Осоговската планина и живял по времето на княз Борис, синовете му Владимир и цар Симеон Велики и неговия наследник цар Петър. Това е Златният век, когато християнството се трансформира в публична вяра за българите и стартира разцветът на българската православна словесност и просвета.

Още като младеж бъдещият пустинник копнее да се посвети в работа на Бога, напуща родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството, напуща манастира и в търсене на уединение се открива в Рила. Там основава Рилския манастир, а в края на живота си се отдава на усамотение в молебствия Богу.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР